Tramp želi da kupi Grenland od Danske

Američki predsednik Donald Tramp zainteresovan je za kupovinu Grenlanda od Kraljevine Danske kako bi proširio teritoriju SAD, piše "Rojters" pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa situacijom.

Tramp želi da kupi Grenland od Danske

Tramp je angažovao savetnike da ispitaju mogućnost kupovine te teritorije, a zatražio je i mišljenje rukovodstva Bele kuće, ali ozbiljnost Trampovog raspitivanja o Grenlandu varira, piše Volstrit džornal.

Prema pisanjuRojtersa, pojedini Trampovi savetnici shvatili su kupovinu Grenlanda kao šalu, dok su drugi stvar razumeli malo ozbiljnije.

Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Kraljevine Danske, površine 2.166.086 kvadratnih kilometara.Koliko god zvučalo neverovatno, kupovina Grenlanda nije fantazija, pišeVolstrit džornal.

Godine 1946. američki predsednik Hari Truman pokušao je da kupi Grenland za tadašnjih 100 miliona dolara.

SAD su od Danske 1917. godine, već kupile jednu značajnu teritoriju, koja danas nosi naziv Devičanska ostrva.

Činjenica je da se Danska bori s modelom finansiranja Grenlanda koji uživa visoku autonomiju.

Zanimljivo je da Tramp u septembru odlazi u zvaničnu posetu Danskoj, ali nije poznato da li će Grenland biti jedna od mogućih tema.

Trampovo raspitivanje o ostrvu koje je u kontinentalnom sastavu Severne Amerike naišlo je na glasne reakcije naTviteru, a posebno one šaljive prirode

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA