Bijeljinski Dom zdravlja organizovao besplatne preglede za žene

Dom zdravlja Bijeljina organizovao je besplatne preventivne preglede žena, koji obuhvataju ginekološki pregled, digitalnu kolposkopiju i PAPA nalaz.

BIJELJINA

Rak grlića materice drugi je po učestalosti, a nažalost na drugom mjestu je kao uzrok smrti, odmah iza karcinoma dojke. Načelnik Konsultativno-specijalističke službe za ginekologiju Doma zdravlja Bijeljina dr Bojan Stević kaže da je u prošloj godini uzeto 4.500 uzoraka PAPA testa, od čega je stotinak nalaza ili tri odsto bilo iz treće grupe koja zahtjeva dalje dijagnostičke i terapijske procedure.

- U Republici Srpskoj je u prošloj godini otkriveno od 180 do 200 pacijentkinja oboljelih od raka grlića materice, od kojih je 30 slučajeva završilo smrtnim ishodom. Poražavajuće je da se u Srbiji godišnje otkrije od 1.500 do 1.800 ovakvih slučajeva, a u prošloj godini od ove opake bolesti preminulo je 500 žena. Praktično svaki dan se otkrije pet slučajeva ovog oboljenja, a jedna i više pacijentkinja umre. Po ovoj statistici smo u samom vrhu evropskih zemalja - kaže dr Stević.

Prema njegovim riječima, ova bolest kasno se otkriva jer ne daje sipmtome i znake koji bi upozorili na karcinom materice i cervikalnu patologiju. Preventivni pregledi su zato veoma bitni.

- Nažalost, i pored svih apela i akcija koje se sprovode, svijest žena na ovim našim prostorima nije na zavidnom nivou. Posljedica takvog ponašanja jeste da pacijentkinje, uglavnom, dolaze kod ginekologa kada imaju neki problem, a ne na redovnu kontrolu jednom godišnje. To bi omogućilo da se kod većeg broja pacijentkinja bolest otkrije na vrijeme, te spasi mnogo više života - kaže dr Stević.

Na značaj prevencije ukazuju i iz Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke GEA. Prema podacima ovog udruženja, broj oboljelih žena od karcinoma dojke na području Semberije je povećan, ali je u porastu i procenat onih koje su bolest otkrile na vrijeme, što je rezultat besplatnih mamografskih pregleda i brojnih akcija, kojima je animirana javnost.

Potpredsjednica ove nevladine organizacije Gordana Stupar smatra da bi trebalo što češće organizovati sistematske preglede.

- Da se urade ginekološki, kardiološki, internistički pregledi, laboratorijski nalazi. Ako nešto ne možemo da spriječimo, možemo bar na vrijeme da otkrijemo. To umnogome utiče kako na mogućnost samog liječenja i na prognozu liječenja malignog oboljenja - kaže Stupar.

Karakteristično za ovo oboljenje je što je u 90 odsto izlječivo ukoliko se na vrijeme otkrije,upozoravaju ljekari.

Pacijentkinje pismeno obavještavaju

Dom zdravlja Bijeljina već nekoliko godina radi redovnu edukaciju žena o karcinomu grlića materice. Rade i preventivne, besplatne, PAPA bris preglede, za pacijentkinje od od 25 do 59 godine starosti. Pacijentkinje se pismeno obavještavaju i pozivaju da dođu na redovnu kontrolu kod ginekologa. Ova zdravstvena ustanova organizuje i besplatne mamografske preglede širom Semberije, sve u cilju što ranijeg otkrivanja malignih oboljenja.