Vlasti poručile: Grenland nije na prodaju!

Grenland nije na prodaju, poručile su grenlandske vlasti nakon izvještaja o tome da predsjednik SAD Donald Tramp želi da kupi ovu autonomnu teritoriju koja je dio Danske.

Vlasti poručile: Grenland nije na prodaju!

Vlasti u kratkom saopštenju ističu da Trampovu ponudu shvataju kao veliki interes za ulaganje u Grenland i mogućnosti koje pruža ta teritorija.

U saopštenju se dodaje da vlasti nemaju dalji komentar, usljed nezvanične prirode takve informacije, javio je AP.

Mještani Grenlanda, koji je smješten između sjevernog Atlantika i Arktičkog okeana, tvrde da je ponuda američkog predsjednika "dobra da se ljudi nasmiju".

Bivši danski premijer Lars Loke Rasmusen napisao je na "Tviteru" da je Trampova ponuda "aprilska šala van sezone".

Saveznik američkog predsjednika izjavio je za AP da je Tramp razgovarao o kupovini ledene mase, ali da nije bio ozbiljan u namjeri da to učini.

Iz Bijele kuće nisu komentarisali navode o kupovini Grenlanda.

Tramp treba da u septembru doputuje u Kopenhagen i Arktik će biti na dnevnom redu tokom razgovora sa premijerom Danske Mete Frederiksen.

Zvaničnik Danske narodne partije Soren Espersen rekao je medijima da Trampova izajava, ukoliko je ozbiljna, pokazuje da je američki predsjednik "konačno poludio".

"Ukoliko je Tramp zaista pomišljao na tako nešto, onda je to konačan dokaz da je poludio. Sama pomisao da će Danska prodati svojih 50.000 stanovnika Americi je potpuno smiješna", izjavio je Espersen.

Tramp nije prvi američki predsjednik koji je želio da kupi Grenland.

Američka vojska bila je raspoređena na Grenlandu tokom Drugog svjetskog rata radi zaštite od napada nacista. Poslije rata administracija tadašnjeg predsjednika Harija Trumana ponudila je Danskoj da otkupi Grenland za 100 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA