Dug prema Fondu PIO smanjen za 13 miliona KM

Dugovanja poslodavaca u Republici Srpskoj za penzijsko i invalidsko osiguranje u prvom polugodištu ove godine smanjena su za 13,2 miliona maraka u odnosu na isti period lani, a na listi najvećih dužnika i dalje prednjače javne zdravstvene ustanove.

Dug prema Fondu PIO smanjen za 13 miliona KM

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS ističu za "Glas Srpske" da su ukupna dugovanja poslodavaca po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na kraju juna iznosila 465,49 miliona KM.

- Od ukupnog iznosa duga, na privatni sektor odnosi se 284,65 miliona maraka, dok javna preduzeća duguju preostalih 180,84 miliona KM - navode u Fondu PIO.

Pojašnjavaju da na iznos duga neposredno utiče neredovnost uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje od strane poslodavaca, a koja je najviše izražena u sektoru zdravstva.

Na listi najvećih dužnika Fonda PIO nalaze se Univerzitetski klinički centar RS koji duguje 36,1 milion KM, Bolnica "Dr Mladen Stojanović" Prijedor sa 5,7 miliona KM duga, zatim dobojska Bolnica "Sveti apostol Luka" sa dugom od 14,8 miliona KM i Bolnica "Sveti vračevi" Bijeljina koja duguje 6,7 miliona maraka. Osim toga, na listi dužnika su i Bolnica u Istočnom Sarajevu sa dugom teškim 13,6 miliona maraka i preduzeće "Snjisslion" iz Trebinja sa 8,2 miliona KM duga.

- Svi navedeni dužnici imaju potpisan reprogram otplate dugovanja, pri čemu tekuće obaveze po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, uglavnom, redovno izmiruju - istakli su u Fondu PIO.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže za "Glas Srpske" da su dugovanja zdravstvenih ustanova za penzijsko i invalidsko osiguranje nagomilana u prošlosti zbog enormno visokih plata.

- Sva dugovanja prema dobavljačima, radnicima i Fondu su poravnata 2006. godine. Međutim, prvi dugovi su napravljeni u oktobru 2012. godine i poslije su se povećavali. Zdravstvene ustanove nemaju dovoljno novca da sve to izmire i bojim se da to neće moći i da će zapasti u još veću dubiozu, a položaj zdravstvenih radnika je veoma težak - rekao je Granulić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić smatra da su dugovanja nerealna, jer je veliki iznos duga nastao u prethodnom periodu, a od tada su neke firme i ugašene i to nikada neće biti naplaćeno.

- Raduje me to što realni sektor prilično uredno izmiruje svoje obaveze prema Fondu PIO. To što je dug pao za 13 miliona je dobar pokazatelj. Podržavamo uvođenje finansijske discipline jer to sigurno odgovara i državi i svakom poštenom poslodavcu, jer nelojalna konkurencija je problem svima koji rade po zakonu - rekao je Škrebić.

Dodao je da je reforma zdravstva Srpskoj prijeko potrebna, ali da mnogi procesi tapkaju u mjestu jer još nije formiran Savjet ministara BiH.

- Bez izmjene određenih zakona na nivou BiH i mi smo u blokadi i ne možemo sprovoditi ekonomske reforme - naglasio je Škrebić.

Preduzeća u stečaju

U Fondu PIO kažu da se, od ukupnog iznosa duga za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, 184,6 miliona maraka odnosi na preduzeća u stečaju ili likvidaciji, gdje je vjerovatnoća naplate duga manja.

- Na reprogramirane obaveze odnosi se 109,8 miliona maraka, gdje poslodavci nakon zaključenog reprograma, uglavnom, redovno izmiruju tekuće obaveze, dok im je otplata glavnog duga odgođena, odnosno reprogramirana na određeni rok - pojasnili su u Fondu PIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA