Brankica Radić: Upornošu i talentom do ostvarenja ciljeva

Mlada Bijeljinka Brankica Radić pohađa Srednju Muzičku školu „Stevan Stojanović Mokranjac“, smjer teorija, svira klavir i harmoniku, a osim muzičkog talenta, u slobodno vrijeme bavi se i slikanjem.

BIJELJINA
Nakon srednje Muzičke škole, prvo će pokušati da upiše Muzičku akademiju, a ako ne uspije onda Likovnu akademiju. Ljubav prema muzici pojavila se u šestom razredu osnovne škole, zbog čega je i upisala Srednju muzičku školu. Dok većina njenih vršnjaka mnogo izlaze i vrijeme provodi najviše na društvenim mrežama, Brankica za portal Semberija info kaže da ona za društvene mreže odvaja minimalno vremena, jer više voli da se posveti nečem kreativnijem i što je ispunjava.

- U osnovnoj školi, sa nekih 12 godina pojavila se ljubav prema muzici. Imala sam želju da mi roditelji kupe sintisajzer i tako sam počela sama da sviram. Nije bilo lako, ali sam bila jako uporna. Roditelji su me podržali u odluci da upišem Srednju muzičku školu, tako da sam na vrijeme krenula na privatne časove kako bih stekla osnove za prijemni, s obzirom da ja nisam završila osnovnu muzičku školu. Bila sam čak druga na prijemnom, što je veliki uspjeh“, kaže Brankica Radić.

U vezi slikarstva sve je, kako kaže ova 18-godišnja Bijeljinka,  počelo slučajno, kada joj se pojavila inspiracija za slikanje. Sve je, kako kaže, naučila sama, jer nije mogla pronaći dobrog umjetnika od kojeg bi učila i usavršavala svoj slikarski talenat.

-Sreća pa me roditelji podržavaju i pomažu oko nabavke materijala za slikanje. Slikarstvo nije jeftin hobi. Za svaku sliku moram imati slikarsko platno, kvalitetne četkice i neophodne boje za rad, poput uljanih, akrilnih...“, ističe Brankica.

Prema njenim riječima, u dosadašnjem radu radila je grafike, dosta ulja na platnu, slika rađenih akrilnim bojama koje se znatno brže suše od uljanih.

- Svaka nova slika mi je podstrek za narednu. Slikanje me opušta. Imam obećanje da će me tehnikama slikarstva učiti jedna naša poznata umjetnica, koja iza sebe ima uspješnu karijeru. Radujem se toj saradnji, jer će to za mene biti veliko iskustvo“, kaže Radićeva.

Navodeći da je deset godina bila član SKUD-a „Lazarica“ Batković, kaže da je to za nju lijep period života.

-Volim sve što je tradicionalno. Folkor me ispunjavao i išla sam rado na sve probe. Kroz sve to stekla sam veliki broj prijatelja sa kojima sam i dalje u kontaktu. Međutim, morala sam da napustim folklor samo iz razloga jer nisam mogla ići na probe u Batković s obzirom da živim u Bijeljini tokom školske godine. U trećoj godini imala sam čak 17 predmeta i bilo bi jako teško uskladiti sve to“, ističe Radićeva.

Marica Radić, majka ove talentovane djevojke kaže da je Brankica od malih nogu bila, na neki način, drugačija od svojih vršnjaka.

-Uvijek su je zanimale neke drugačije stvari nego ostalu djecu. Svoje interesovanje za muzikom je pokazala u šestom razredu osnovne škole i bili smo mnogo iznenađeni. Ona je sama učila i okrenula se tom smjeru i sad ponosno možemo da kažemo da ide uspješno prema svom cilju“, ističe Brankicina majka.

Roditelji su sa punim pravom ponosni na nju.

-Odličan je učenik i mi kao roditelji smo veoma ponosni na nju. Svoje znanje ističe i po raznim takmičenjima. Drago mi je da, pored klavira i muzike, ima interesovanje i za slikarstvo. Uživa u slikanju i za tu svoju aktivnost nikada nije umorna. Za razliku od drugih vršnjaka njena interesovanja su specifična. Danas je čast za roditelja da ima ovako dobro i borbeno dijete i mi je u svemu podržavamo i nadamo se da će svoje ciljeve i da ostvari“, dodala je Marica Radić.