Carinski terminal Rača: U četvrtak sastanak špeditera i prevoznika sa UIO BiH

Predstavnici špeditera i Udruženja prevoznika Republike Srpske razgovaraće u četvrtak, 22. avgusta, sa odgovornima iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH o zahtjevu da se carinski terminal na graničnom prelazu Rača kod Bijeljine zadrži na istoj lokaciji, rekla je Srni predstavnik špeditera Radmila Koprivica.

BIJELJINA

Ona navodi da je dugoočekivani sastanak, kojem su prethodili brojni protesti na Rači tokom avgusta, dogovoren za 12.00 časova u sjedištu UIO u Banjaluci. Prema njenim riječima, na sastanku će biti i predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstva trgovine i turizma, kao i Privredne komore.

Predsjednik Udruženja prevoznika iz Republike Srpske za domaći i međunarodni transport Nikola Grbić očekuje da će na sastanku u Banjaluci biti postignut dogovor nezadovoljnih špeditera i prevoznika sa odgovornima u UIO BiH, te izrazio uvjerenje da će prevladati razum, a ne pojedinačni interesi.

"Ukoliko na sastanku ne dođe do dogovora, mi ćemo u petak, 23. avgusta, nastaviti sa protestima i blokadom carinskog terminala na Rači", rekao je Grbić Srni.

On je istakao da će špediteri i prevoznici na sastanku imati jedinstven nastup i da uopšte neće razgovarati o premještanju carinskog terminala, jer bi to dovelo do povećanja njihovih troškova poslovanja koje bi na kraju plaćali građani.

Špediteri na graničnom prelazu Rača odustali su od blokade carinskog terminala planirane za 15. avgust, kao znak dobre volje za podršku koju im je pružilo Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske. UIO BiH najavila je izmještanje carinskog terminala sa graničnog prelaza Rača gdje se dnevno obrađuje i do 300 carinskih papira, a godišnji prihod koji UIO ubire na ovom carinskom terminalu je tri miliona KM.

Zahtjev špeditera za ostanak terminala na Rači podržavaju i prevoznici iz Republike Srpske kojih ima više od hiljadu.