Organski proizvodi na "Zelenoj pijaci", zdrave namirnice na trpezi

Na bijeljinskoj Zelenoj pijaci, postavljen je prvi štand sa organskim proizvodima koji imaju certifikat. Cilj je da se građanima ponudi što kvalitetnija hrana i da u vrijeme sveprisutnosti hemijskog tretiranja budu sigurni da su kupili zdravo.

BIJELJINA

U vrijeme kada je tržište preplavljeno uglavnom uvoznom robom, i kada je skoro izvjesno da je sve u nekoj mjeri hemijski tretirano, hrana iz bašte i vrtova sve je traženija. To je za sada jedina sigurnost da je upotrijebljen minimum hemikalija, a organska proizvodnja postala je posebno atraktivna poslednjih godina.

I kod naših kupaca se budi svijest o važnosti zdravih namirnica na trpezi. U prilog tome ide i postavljanje štanda sa proizvodima koje prodaju prvi sertifikovani organski proizvođači u Bijeljini koji su postavili štand na zelenoj pijaci.

"Da bi se ispunili uslovi za dobijanje certifikata bilo je potrebno mnogo rada i prije svega znanja kako se ne bi napravile greške. Ipak sa koleginicom Ljiljanom i ostalim ženama koje rade, uspjeli smo da razvijemo kvalitetan i zdrav proizvod", kaže Dragana Nešković, inženjer poljoprivrede.

Bijeljinska Zelena pijaca, bogata i sa dobrom ponudom tokom čitave godine, sada je dodatno obogaćena sa ovim štandom. I ranije je bilo sličnih akcija, na koje sugrađani itekako dobro reaguju, rekao je Danijel Perić, rukovodilac Službe za organizaciju pijačnih usluga.

Udruženje za promociju obrazovanja Roma "Otaharin", osnivač je preduzeća "Agro-plan".

-Cilj je bio zaposliti što više žena romkinja, a i stvoriti kvalitetan proizvod, izjavio je Dragan Joković, izvršni direktor "Otaharina".

Sabina Muratović, radnica u plastenicima ove firme kaže da je zadovoljna poslom, prije svega prilikom da radi i da učestvuje u potpunosti u procesu proizvodnje na čitavom putu od sjemena do trpeze.

Za sada ovo preduzeće ima tri plastenika u kome se uzgajaju paradajz i parika, a u planu je i zasad jagoda.

Sva sredstva su usmjerena ka novoj proizvodnji. Trenutno imaju šest zaposlenih i za sada se finansiraju iz projekata, dok se u budućnosti nadaju da će imati stalna sredstva.