Svinjogojstvu potrebna podrška i od Ministarstva

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić posjetio je domaćinstvo Jovice Novakovića iz Velike Obarske, koje ima tradiciju uzgoja svinja dugu više od pedeset godina.

Svinjogojstvu potrebna podrška i od Ministarstva

Na ovoj semberskoj farmi uzgajaju se prasići vrhunskog kvaliteta, jer proizvodnja predstavlja spoj znanja i iskustva iz oblasti svinjogojstva.

- Bez obzira što gospodin Novaković vodi računa o naučnim dostignućima iz oblasti svinjogojstva i srađuje sa institutima i profesorima iz ove oblasti, opet ima problema u plasmanu svojih proizvoda. Razlog je načešće nelojalna konkurencija i niska, odnosno, promjenjiva otkupna cijena koja često nije ekonomski opravdana. Grad preko Agrarnog fonda stočarima pruža pomoć, kako u vidu stručnih savjeta, tako i u vidu podsticaja, kako bi mogi opstati od svog rada ili u vanrednim situacijama, kakva može biti sada zbog opasnosti od afričke kuge. Ipak, glavna pomoć očekuje se od resornog ministarstva - naglasio je Mićić.

Na gazdinstvu Novakovića primarna je proizvodnja prasića jer tovljene svinje nije moguće plasirati na tržište.

- Tovljenike jedino mogu prodati nakupcima, a to nije isplativo jer u tom slučaju cijela zarada ide njima. Na farmi je uvijek oko 40 krmača, i oko 15 do 20 nazimnica godišnje, da bi se kapacitet farme obnavljao. Trudimo se da pratimo naučna dostignuća koja se tiču svinjarstva ali problem pravi neregulisani uvoz i nelojalna konkurencija. Ukoliko bi resorno ministarstvo napravilo pravičniju raspodjelu podsticaja, stočari bi mogi amortizovati gubitke nastale usled afričke kuge ili nestabilne otkupne cijene - istakao je Novaković.

On je dodao da je afrička kuga već stigla u Srbiju i da je pitanje dana je kada će se pojaviti i u BiH.- Lijek ne postoji, jedino rješenje je potpuno zabraniti ulazak u objekte farme i boriti se protiv glodara i ptica koji su prenosnici ovo bolesti - dodao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA