Predstavljen projekat „Obrazovanje za mir“

Helsinški odbor za ljudska prava realizovao je projekat „Obrazovanje za mir“, čiji je glavni cilj da se smanji uticaj koji negiranje ratnih zločina i glorifikacija ratnih zločinaca mogu da imaju na lokalnu zajednicu kroz podržavanje postojećih obrazaca konflikta, stvaranje mržnje, sumnje, straha i segregacije.

Predstavljen projekat „Obrazovanje za mir“

Tokom 12 mjeseci, koliko je trajao projekat, realizovano je niz aktivnosti, koje su uključivale i realizaciju dvije Putujuće škole mira, na kojima su učestvovali učenici srednjih škola i njihovi profesori iz obuhvaćenih regija.

"Ovo je jedna od aktivnosti Helsinškog odbora u čijem fokusu su mladi", rekao je predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske Branko Todorović.

Projekat je ove godine obuhvatio regije Podrinja i Hercegovine.

"Kroz Putujuće škole mira prošlo je samo prošle godine preko 150 mladih, a na nekom dugoročnijem planu je učešće uzelo preko 500 mladih što je veliki uspjeh, uzimajući u obzir činjenicu da BiH svake godine napušta sve veći broj mladih", rekla je Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Aleksandra Letić, programski menadžer Helsinškog odbora za ljudska prava navela je da je obrazovni sistem još uvijek lišen novijih metoda učenja, pa samim tim i obrazovanje za mir, kao bitna tema, još nije zastupljena.

-To su stvari koje su jako bitne, ali je teško dobiti širu institucionalnu saglasnost, da je to nešto što je prijeko potrebno. S druge strane, imamo podatke da je konfliktni potencijal mladih između 14 i 18 godina na izuzetno visokom nivou, čak više od 63%, po najnovijim istraživanjima, ne samo oni konflikti u školi koji mogu izazvati određenu zabrinutost, nego oni koji nasilje mogu da upotrijebe zbog neslaganja sa određenim političkim, vjerskim i etničkim stavovima. To su stvari koje nas podstiču da ne odustajemo od edukacija o miru, rekla je Letić.

O ovoj temi se radi i sa predstavnicima ministarstava i škola kako bi i njih podstakli na inovativne metode rada. Zadatak bi upravo trebao biti da pitanja izgradnje mira u institucionalnom obrazovnom sistemu budu obaveza kako bi ljudi u BiH mogli da žive normalno.

Projekat je realizovan uz podršku Njemačke ambasade u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA