Slijedi godina puna izazova

  • BiH
  • 17. Jan 2012.

Šefica Kancelarije Svjetske banke za BiH Anabela Abreu upozorila je vlasti i građane BiH da je 2012. godina puna izazova, te pozvala na reforme kako bi se zemlja pripremila za što bolje suočavanje sa posljedicama ekonomske krize.

Slijedi godina puna izazova

Govoreći o projektima koje Svjetska banka finansira u BiH, Abreu je rekla da je u pripremi nekoliko projekata poput projekta navodnjavanja, zemljišne administracije i obnove plovnosti rijeke Save.

"Takođe pripremamo i dodatno finansiranje postojećeg projekta koji olakšava pristup finansiranju malim i srednjim preduzećima, koja su generator otvaranja novih radnih mjesta, a to je posebno značajno u vrijeme krize", navela je Abreu za Radio Slobodna Evropa.

Prema njenim riječima, Svjetska banka spremna je pružiti podršku i za druge razvojne prioritete koji se mogu pojaviti u toku dijaloga sa predstavnicima vlasti u BiH.

"Ono što bih željela naglasiti, ovo je samo jedan od instrumenata koje Svjetska banka ima za podršku zemljama. Pored toga imamo i tehničku pomoć, savjetodavnu službu i analitičke studije", istakla je Abreu. Ona je izrazila nadu da će Portugal i Grčka biti primjer BiH da se uči na tuđim greškama.

"Nadam se da će to biti stimulacija za vlade, sindikate, boračke organizacije i sve ostale aktere da počnu raditi zajedno, da se što prije preduzmu neophodne mjere kako bi se zemlja pripremila za bolje suočavanje sa posljedicama krize", zaključila je Abreu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA