Zabranjen uvoz preko 20 tona kornišona iz Srbije

Fitosanitarna inspekcija RS je u okviru redovnog pregleda pošiljki hrane biljnog porijekla pri uvozu, zabranila uvoz pošiljke svježeg krastavca kornišona porijeklom iz Srbije, u količini od 20.080 kilograma, zbog utvrđenog povećanog prisustva pesticida.

Zabranjen uvoz preko 20 tona kornišona iz Srbije

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je uzeo uzorak za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida. Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane "Instituta za vode" Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijkala.

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je urađena u akreditovanoj laboratoriji "Gradskog zavoda za javno zdravlje" Beograd, kojom je ponovo potvrđeno povećano prisustvo pesticida. Na osnovu toga je doneseno rješenje kojim je naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora, saopšteno je iz Inspektorata RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA