Demonstranti pozivaju Trampa da "oslobodi" Hongkong

I ovog vikenda na ulice Hongkonga izašlo je hiljade ljudi kako bi izrazili nezadovoljstvo vladom. Ovog puta traže pomoć sa strane, i to ni manje ni više, nego od američkog predsednika.

REGION I SVIJET

Si-En-En piše da je desetine hiljada demonstranata izašlo na ulice, mašući američkim zastavama.

Oni su marširali do konzulata SAD, tražeći pomoć od Trampove administracije radi okončanja tromesečne političke krize u Hongkongu.

Među demonstrantima je primeđen veliki baner na kome piše "Predsedniče Tramp, molimo vas da oslobodite Hongkong".

Mediji pišu da se tokom marša čula i američka himna.

"Mi i SAD delimo iste vrednosti slobode i demokratije", rekao je 30-godišnji demonstrant Dejvid Vong, "SAD je zemlja demonstratije. Trampa je izabrao narod. Mi ovo želimo".

Mirni protest prerastao u sukobe

Današnji protesti počeli su mirno, ali se situacija vrlo brzo preokrenula.

Demonstranti su se sukobili sa policijom, zapalili metro stanicu, razbili stakla u distriktu Central - delu grada u kom se nalaze banke, juvelirnice, radnje svetski poznatih brendova.

Policija je ponovo upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante a nekoliko je uhapšeno.

Protesti u Hongkongu počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u Kini, a gde, kako smatraju demonstranti, oni ne bi imali pravično suđenje.

Zakon je u međuvremnu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kineski suverenitet.