Otvorena izložba fotografija "Na marginama"

Izložba fotografija "Na marginama", koja u 20 slika predstavlja pozitivne priče o životu Roma u BiH, otvorena je danas u Bijeljini.

BIJELJINA

Projekat "Na marginama" sprovodi Misija OEBS-a u BiH u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja, s ciljem razbijanja predrasuda i stereotipa o ovoj nacionalnoj manjini.

Direktor Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić rekla je novinarima da je Bijeljina četvrti grad u kojem je predstavljena izložba, a publika će imati priliku da je vidi narednih sedam dana u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić".

Prema njenim riječima, autori izložbe su četiri fotografa, od kojih je jedan Rom, a 20 portreta i pozitivnih životnih priča pojedinačno razbijaju negativne stereotipe i predrasude o ovoj manjini - od nomadskog života, maloljetničkih brakova i nezaposlenosti, do toga da su Romi pasivni i bespomoćni, prosjaci, dileri i kradljivci djece.

Šef terenske kancelarije OEBS-a u Tuzli Damir Gnjidić rekao je novinarima da ova misija podržava romsku zajednicu u BiH tako što ih ohrabruje i pomaže im da unaprijede svoj status u društvu.