Sve više stranaca u BiH radi kupovine

  • BiH
  • 17. Sep 2019.

Da BiH sve više posjećuju stranci koji dolaze u kupovinu zbog povoljnijih cijena robe, potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) prema kojima je za osam mjeseci ove godine stranim državljanima odobren povrat 12,06 miliona KM na ime PDV-a, što je za skoro 2,7 miliona više nego u istom periodu lani.

Sve više stranaca u BiH radi kupovine

U UIO navode da su stranci od januara do avgusta ove godine širom BiH pazarili robu vrijednu 83,04 miliona KM, naglašavajući da su mogućnost povrata PDV-a najviše koristili državljani Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

- Za osam mjeseci ove godine strani državljani su podnijeli 261.116 zahtjeva za povrat PDV-a, dok je lani u istom periodu evidentirano 212.548 zahtjeva za kupljenu robu ukupne vrijednosti 64,5 miliona KM. Strancima je za osam mjeseci lani vraćeno 9,37 miliona maraka - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević.

Dodao je da najviše zahtjeva za povrat PDV-a bude na graničnim prelazima Orašje, Izačić, Hukića Brdo, Gradiška, Brčko, Šamac, Uvac, Ivanjica i Gorica, ističući da stranci najviše pazare robu široke potrošnje, te garderobu.

- Pravo na povrat PDV-a imaju fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH i to na dobra koja kupe u našoj zemlji i ista iznesu izvan carinskog područja BiH. Pravo na povrat PDV-a se ne odnosi na iznesena mineralna ulja, alkohol i prerađevine od duvana - kazao je Kovačević.

On je pojasnio da se zahtjev za povrat PDV-a podnosi na obrascu "PDV-SL-2" koji na zahtjev kupca, odnosno stranog državljanina popunjava prodavac u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji.

- Stranac koji je obavio kupovinu u našoj zemlji obavezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac "PDV-SL-2" u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV-a odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrazac "PDV-SL-2", ovjeren od strane Carinske službe, prodavcu od koga je roba kupljena - rekao je Kovačević i dodao da ukupna vrijednost robe sa PDV-om treba da bude veća od 100 KM.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović ističe da je porast iznosa vraćenog PDV-a znak sve masovnijeg dolaska stranih državljana s ciljem kupovine.

- To je naročito evidentno u mjestima u pograničnom pojasu gdje stranci dolaze isključivo s namjerom da pazare određenu robu. Pravi primjer je Gradiška, gdje građani Hrvatske svakodnevno dolaze u nabavku životnih potrepština. U veće gradove poput Banjaluke stranci dolaze mahom turistički, ali zahvaljujući šoping centrima u gradu na Vrbasu sve je više onih koji dolaze samo zbog kupovine, naročito vikendom - rekao je Marjanović.

Isplata

U UIO ističu da se povrat PDV-a vrši u konvertibilnim markama, gotovinskom isplatom ili uplatom na račun u banci koju navede kupac ili podnosilac zahtjeva.

- Ako je isplata u gotovini, prodavac je obavezan da izvrši povrat PDV-a odmah, a ako se doznačava na račun kupca ili podnosioca zahtjeva, onda je rok 15 dana od dana prijema zahtjeva - kazao je Ratko Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA