Prevara!? Najveća banka matičnih ćelija izgubila licencu!

Neke porodice iz Bijeljine, bile su prve u BiH, koje su povjerile čuvanje matičnih ćelija svoje djece privatnoj kompaniji "Krio-sejv" (Cryosave) iz Švajcarske.

BIJELJINA
Cryosave, jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi, izgubila je prije nekoliko dana dozvolu za rad i pravo da prikuplja, skladišti, izvozi i uvozi matične ćelije, saopštila je švajcarska agencija za lekove i medicinska sredstva Swissmedic.

Kako prenose mediji u regionu, na hiljade roditelja koji su čuvali matične ćelije svoje djece u ovoj kompaniji i za to izdvojili hiljade evra sada su u problemu jer se ne zna šta će se desiti sa materijalom koji je u njoj pohranjen.

"Predstavnici koji uzimaju matične ćelije na porođaju su ljudi koji prisustvuju porođaju i imaju dozvolu da budu tu. Ima mnogo roditelja koji su poklonili poverenje toj kompaniji, jer su vjerovali u licencu koju ta kompanija ima. Sada je jako važno da se vidi ko ima nadležnost i kako pomoći tim roditeljima koji su čuvali matične ćelije djece kod dotičnih", rekla je za B92 Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj".

Na propuste u radu ove kompanije ukazao je jedan od roditelja koji nije mogao da iskoristi matične ćelije svog djeteta zbog problema koje je kompanija imala.

"Na osnovu prijave koje sam podneo švajcarskoj agenciji za lijekove i medicinska sredstva Swissmedic, pokrenuta je istraga protiv donedavno jedne od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi (Cryosave)", napisao je na Tviteru advokat Rastko Petaković.

Kako je naveo Petaković, roditelji koji su deponovali matične ćelije svoje djece u ovoj banci, poslednjih mjeseci dobijali su obavještenja o transportu u Poljsku, u banku Famikord (PKBM).

Prije dvije godine kompanije "Krio sejv" imala je dugovanja pa joj je račun bio blokiran, od jula do decembra. Podaci Agencije za privredne registre i Narodne banke Srbije 2017. godine pokazali su da je kompanija pod blokadom i finansijskim problemima.

Međutim, i tada, uprkos blokadi računa, ova kompanija je reklamirala svoje usluge na internetu, nudivši skladištenje matičnih ćelija iz pupčanika po izuzetno niskim cijenama.

Sajt Krio sejva u Srbiji više nije u funkciji, a na broj telefona koji je naveden na internetu nemoguće je nekoga dobiti. Kontakt je moguće ostvariti sa matičnim sajtom kompanije u Švajcarskoj, ali se na njihov odgovor još čeka.

Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja obavestila je direktore svih državnih porodilišta da, do dobijanja zvaničnog obavještenja o statusu kompanije Krio sejv Srbija, stave van snage ugovore sklopljene sa kompanijom Krio sejv Srbija, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, prenosi Tanjug.

Takođe, Uprava za biomedicinu naložila je kompaniji Krio sejv Srbija da obustavi sklapanje novih ugovora, kao i da obustavi sve aktivnosti u vezi postupka izvoza matičnih ćelija iz krvi pupčanika na osnovu ugovora koji su sklopljeni sa strankama, a još nisu stigli na realizaciju.

"Kompanija Krio sejv Srbija, prema predviđenoj proceduri, dostavljala je svojim klijentima i Upravi za biomedicinu potvrde o adekvatnom skladištenju jedinica krvi iz pupčane vrpce, nakon dobijanja potvrde od banke u koju su upućene", navodi se u saopštenju.

Foto: Profimedia