Tramp uvodi nove, puno oštrije sankcije Iranu

​Američki predsjednik Donald Tramp uputio je danas svoje ministarstvo finansija da "znatno poveća" sankcije Iranu nakon subotnjeg napada na saudijska naftna postrojenja, čin za koji je okrivio Iran koji pak takve optužbe odbacuje.

Tramp uvodi nove, puno oštrije sankcije Iranu

"Upravo sam uputio ministra finansija da znatno poveća sankcije Iranu", napisao je Tramp na Twitteru.

Vašington provodi kampanju "maksimalnog pritiska" na Iran otkako se 2018. povukao iz nuklearnog sporazuma koji je Iran 2015. sklopio sa šest svjetskih sila.

Napetosti su se dodatne zaoštrile otkako su u subotu bespilotnim letjelicama napadnuta ključna saudijska naftna postrojenja, za što su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti povezani s Iranom.

Međutim, i Sjedinjene Države i Saudijska Arabija tvrde da iza napada stoji Islamska Republika Iran koja je to svojim današnjim pismom službeno porekla.

Iranski predsjednik Hasan Rohani ranije je rekao da će Iran razmotriti mogućnosti izravnih razgovora sa SAD-om, ali samo ako Vašington pokaže "dobru volju" i prekine kampanju najvećeg pritiska na njegovu zemlju.

Saudijska Arabija danas jesaopštila da će predočiti dokaze koji povezuju režim u Teheranu s napadom bez presedana na naftnu industriju u Abkaiku.

Rijad je već objavio da preliminarni rezultati ukazuju da napad nije došao iz Jemena iako su Huti, šijitska pobunjenička skupina u Jemenu koja uživa potporu Teherana, preuzeli odgovornost za napad i rekli da su ga izveli s deset dronova.

Snimke oštećenja na Abkaiku pokazale su 17 odvojenih eksplozija, što bi značilo ili da je korišteno više dronova ili da u napadu nisu korišteni samo Sammad-3 dronovi, tzv. dronovi samoubice ili dronovi kamikaze.

Radi se o tzv. "lutajućem oružju" koje neko vrijeme prelijeće područje na kojemu se nalaze mete, traži točno određenu metu i napada je kada je locira.

Huti su početkom jula održali malu vojnu izložbu na kojoj su predstavili nove dronove i krstareće rakete, među kojima i borbene dronove Sammad-3.

Američki zvaničnici tvrde da je napad došao iz jugozapadnog Irana i da su u njemu korišteni dronovi i krstareće rakete.

Visoki američki zvaničnik je pozvao Savjet bezbjednosti UN-a da rezolucijom odgovori na napad na Saudijsku Arabiju, ali to će se teško dogoditi jer će Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, stati iza Irana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA