Cvijanović: Potreban i fleksibilniji radni angažman za majke

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je, osim nadograđivanja već postojećih finansijskih mjera za pronatalitetnu politiku, potrebno preduzeti mjere koje nisu finansijske prirode, a treba da omoguće majkama da dođu do fleksibilnijeg radnog angažmana kako bi uskladile roditeljstvo sa poslovnim obavezama.

Cvijanović: Potreban i fleksibilniji radni angažman za majke

- Mislim da će nam na tom terenu trebati najviše napora i vremena da bismo mogli određene stvari da propišemo, a da znamo da su realne - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Prnjavoru.

Navodeći da je jako ohrabrujuće što urađene ankete pokazuju da ispitanici žele više djece, Cvijanovićeva je dodala da su ta ispitivanja pokazala da parovi sa djecom imaju strahove da će izgubiti posao i da neće moći da usklade sve obaveze.

- Napravićemo dodatni tim koji će se baviti nefinansijskim mjerama, da vidimo kako urediti stvari da bi mogli da se krećemo naprijed - najavila je Cvijanovićeva.

Kao jednu od mjera, ona je navela povećanje obuhvata djece predškolskim obrazovanjem.

- Uključenost djece u predškolsko obrazovanje već sada je veća nego prije nekoliko godina, ali to nije dovoljno - istakla je predsjednik Republike Srpske i najavila da će biti razmotreno kako da se ohrabre poslodavci da uz pomoć Republike otvore vrtiće u kojima bi bila smještena djeca njihovih radnika.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Vlada Republike Srpske subvencionisala kamatnu stopu za mlade bračne parove nakon dobijenih sugestija da se promijene kriterijumi za te kredite kako bi se povećao obuhvat onih koji mogu da dobiju kredit.

Prema njenim riječima, potrebna je i uključenost lokalnih zajednica u vezi sa ovim problemima, što će zahtijevati i donošenje određenih propisa.

Ona je dodala da će, u slučaju da je riječ o kreditima Investiciono-razvojne banke /IRB/, morati da se mijenjaju i pravila IRB-a.

- Tamo gdje nam treba zakonsko uporište, moraćemo da idemo u Skupštinu da promijenimo zakon kako bismo obezbijedili neko novo ili da bismo ojačali neko postojeće pravo - konstatovala je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o beskamatnom zajmu od 30.000 KM, Cvijanovićeva je ocijenila da je stimulativan i da svakoj porodici sa novom bebom može da predstavlja značajnu finansijsku pomoć.

Ona je naglasila da će za dobijanje ovih sredstava postojati čvrsta pravila i da neće moći biti zloupotreba.Kao jednu od postojećih mjera koja će u budućnosti u skladu sa finanijskim mogućnostima Republike Srpske biti ojačana, Cvijanovićeva je navela podršku za nezaposlene porodilje koja sada iznosi 405 KM.

- Naš cilj je da taj iznos poraste - istakla je Cvijanovićeva i podsjetila da je budžet Republike Srpske preuzeo refundiranje bruto naknade za porodiljsko bolovanje od poslodavaca, čime se štite i porodilje u radnom odnosu.

Cvijanovićeva je navela da su određene ankete dale inpute šta ljudi žele kada je riječ o pronatalitetnoj i demografskoj politici.

- Mi već imamo određene pokazatelje šta je to što bi stimulisalo porodilje i porodice, bračne parove i šta bi oni željeli da vide kao neko dodatno novo pravo u budućnosti - dodala je Cvijanovićeva i rekla da će na osnovu toga biti kreirane neke nove mjere.

Konstatujući da je mnogo poslova započeto, Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da će oni dati rezultate na srednjoročnom ili dugoročnom planu.

- Vjerujem da će to pomoći našim porodicama i Republici da zajedno imamo više djece - istakla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA