FOTO Biciklististički praznik na Trgu

Trg kralja Petra je šestog dana sedmice posvećene urbanoj mobilnosti bio rezervisan za bicikliste svih uzrasta, kao dio promocije alternativnih načina saobraćaja.

BIJELJINA

Partner ove aktivnosti bilo je preduzeće „M-bajk šop" (M-bike shop) koje je odradilo besplatne jednostavnije tehničke preglede i servis bicikala na Trgu, a uz Gradsku upravu, obezbijedilo je i nagrade za najsrećnije bicikliste.

U promotivnoj vožnji učestvovali su biciklisti uzrasta od jedne do 68 godina, a na stazi su se, pored ljubitelja dvotočkaša, našli i vozači trotineta, monocikla i električnog bicikla, kao i roleraši.

Šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije pri Gradskoj upravi Grada Bijeljina Ankica Todorović je istakla da je glavni cilj aktivnosti u okviru „Nedelje urbane mobilnosti" promocija alternativnih načina saobraćaja, među kojima je i biciklizam.

- Ranije su se u Bijeljini u saobraćaju mnogo više koristili bicikli. Cilj nam je da oživimo tu praksu, jer su koristi višestruke - smanjenje zagađenja, povećana fizička aktivnost građana, uštede u kućnim budžetima... U prethodnim danima smo anketirali preko 900 sugrađana od kojih smo dobili smjernice za buduće aktivnosti Gradske uprave na stvaranju boljih uslova za korišćenje bicikala u Semberiji - istakla je Todorovićeva.

Promotivna vožnja Trgom, koji je prethodnih dana bio zatvoren za saobraćaj u večernjim časovima, bila je uvod u nedeljnu promotivnu vožnju biciklima od bijeljinske Saborne crkve do Eko-kampa „Jezera" kojom će biti završena ovogodišnja sedmica posvećena podizanju svijesti o o potrebi manjeg korišćenja automobila u saobraćaju.

Prethodnih dana održan je niz aktivnosti, među kojima je bilo anketiranje građana o alternativnim načinima prevoza, postavljanje postolja za parkiranje bicikala kod Gradske kuće i zgrade Policijske uprave, radionice za učenike, praćenje frekvencije saobraćaja i promotivne biciklističe akcije održane u poslednja dva dana Evropske sedmice urbane mobilnosti.