Ešdaun: Bosna će se raspasti

  • BiH
  • 22. Jan 2012.

Bosna i Hercegovina ide ka disoluciji, a Milorad Dodik ima plan da državu učini potpuno nefunkcionalnom, izjavio je za „Dnevni avaz" Pedi Ešdaun.

Ešdaun: Bosna će se raspasti
Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH pojasnio je zašto je u Spoljnopolitičkom odboru irskog parlamenta rukovodstvo RS nazvao separatističkim i pozvao Evropsku uniju da ih izoluje.

"Celih 11 godina BiH je išla putem jedinstva, funkcionalnosti i prema Evropskoj uniji, međutim, poslednjih pet-šest godina dinamika se promenila i ide u suprotnom pravcu", upozorava Ešdaun.

Na šta, konkretno, mislite, u kojem pravcu ide zemlja imajući u vidu sve ono što se ovde događalo tokom agresije?

"Ne mislim da će doći do nasilja, ali ni to ne treba, nažalost, potpuno isključiti. Ali verujem da postoji realna opasnost da BiH postane nefunkcionalna crna rupa. Političari moraju preuzeti odgovornost i delovati konstruktivnije u interesu građana".

Odakle Vi, zapravo, vidite da dolazi ta opasnost? Je li to samo ono što dolazi iz manjeg bh entiteta?

"Opasnost je, zapravo, dinamika koja ide prema disoluciji i raspadu, a ne jedinstvu. To je započelo u RS, to je započeo Milorad Dodik kada mu je međunarodna zajednica dozvolila da preti reformama, nezavisnom pravosuđu, državnom fiskalnom sistemu i drugim državnim strukturama koje su građene 11 godina. Evropska unija se nije pokazala dovoljno snažnom da to zaustavi. Kao posledica takve pozicije RS odmah se javljaju i glasovi o trećem entitetu. Čak i bošnjačke stranke poput SDA sada mnogo više pažnje posvećuju Federaciji nego državi. To znači da Bosna ide unazad, prema situaciji u kojoj postoje samo dva entiteta, a države je sve manje."

Kada ste spominjali Dodika i vlasti RS, opisali ste ih kao separatiste.

"Da, jer oni jesu to - separatisti. Ne kažem da će se on nasilno odvojiti, već da igra istu ulogu kao Milo Đukanović i da državu učini nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje."

Šta se, zapravo, onda može uraditi?

"Kako ja vidim stvari, EU bi morala biti mnogo odlučnija, ne dozvoliti da se sruši ono što je postignuto. A vrlo jasno sam rekao šta treba uraditi. Prvo, EU treba razgovarati samo s onima koji su za jačanje države, a ne za raspad. Drugo, nastavak napretka Beograda prema Uniji mora biti uslovljen time da Srbija eksplicitno kaže da je protiv bilo kojeg koraka koji slabi državu. I treće, EU mora biti energičnija u korištenju svojih mehanizama pritiska, odnosno da resurse koje ulaže koristi tako da oni ne idu onima koji blokiraju evropski put."

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA