Za penale 2,26 miliona KM

Srpska je u protekle tri godine po osnovu neangažovanih sredstava koja su joj odobrili strani kreditori platila 2,26 miliona KM penala!

Za penale 2,26 miliona KM
U Ministarstvu finansija RS kažu da su RS od kraja 1995. odobreni krediti od 3,8 milijardi, od kojih je do sada povučeno 1,9 milijardi maraka.

U pomenutom periodu, Srpskoj je otkazano 62,6 miliona maraka kredita. Znatna sredstva još nisu u fazi realizacije, jer se pojedini projekti nalaze u proceduri ratifikacije i proglašenja efektivnosti. Takvi projekti, za koje su kreditna sredstva odobrena, a još se ne koriste, iznose ukupno 572,2 KM. Tu je projekat bolnica u RS, projekat hitne pomoći i zaštite od poplava, projekat SCADA sistem za distribuciju električne energije, projekat hidroelektrana „Cijevna 3" - kažu u resornom ministarstvu i dodaju da je za projekte rekonstrukcije elektroenergetskog sistema i odsumporavanja TE „Ugljevik" odobreno 342,5 miliona maraka.

U okviru izgradnje i rekonstrukcije puteva značajni su projekti: regionalnog razvoja puteva, rekonstrukcije puteva, Mahovljanska petlja, obnove puteva u RS, nacionalni putevi Banjaluka-Gradiška u ukupnom iznosu od 366,5 miliona maraka. U okviru sektora malih i srednjih preduzeća to su projekti podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, u ukupnom iznosu od 135,2 miliona maraka - kažu u resornom ministarstvu.

Zaključno sa prošlom godinom, BiH nije iskoristila dve milijarde maraka kredita međunarodnih monetarnih institucija! Zbog neangažovanja tih sredstava, od 1998. godine plaćeno je skoro 27 miliona maraka zateznih kamata. Samo u protekle dve godine strani kreditori su BiH naplatili šest miliona maraka penala.

Najveći penali se plaćaju za projekat Koridor 5 C, čija je vrednost skoro milijardu maraka, a za koji je zbog nekorišćenja kredita BiH prošle godine morala da iskešira 851.700 maraka. Za projekat „Železnice 2" u 2011. godini platili smo više od pola miliona maraka penala. S druge strane, u najvećoj meri nas „kažnjava" Evropska banka za obnovu i razvoj, kojoj je BiH od 1998. godine platila čak 21,4 miliona maraka zateznih kamata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA