Ukinuti sve ono što ne radi i nema funkciju

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić očekuje od novog Vijeća ministara BiH pokretanje reformi, "kroz koje će biti ukinuto sve ono što ne radi i nema funkciju".

Ukinuti sve ono što ne radi i nema funkciju

"Očekujemo da će Bevanda dobiti podršku iako postoje političke stranke koje vrše opstrukcije, za koje se nadamo da će biti izolovane", rekao je Bosić novinarima nakon sastanka delegacije SDS-a sa Bevandom.

Bosić je izrazio očekivanje da će buduće Vijeće ministara BiH usvojiti budžet BiH u skladu sa ekonomskim prilikama, te da on neće biti viši od prošlogodišnjeg. On je napomenuo da je o budžetu BiH postignut dogovor, iako ga pojedinci različito tumače.

Predsjednik SDS-a je rekao da je danas Bevandi saopštio imena kandidata SDS-a za Vijeće ministara BiH - Mirko Šarović za ministra spoljne trgovine, Mirko Okolića za zamjenika ministra odbrane i Radmila Mitrović za zamjenika ministra za izbjeglice i raseljena lica BiH.

Bosić je istakao da će ponuđeni kadrovi raditi kao tim i da će nastojati da cjelokupan sastav Vijeća ministara radi tako u interesu entiteta i građana. Lider SDS-a izrazio je očekivanje da će biti proveden dogovor šestorice lidera u vezi sa zakonima o popisu i sistemu državne pomoći, kao i da će oni što prije proći parlamentarnu proceduru.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da ga posebno raduje što SDS traži da Vijeće ministara radi kao ekipa, a za kandidata Mirka Šarovića je rekao da je "jaka politička figura koja će značajno doprinijeti radu zajedničkog tima".

On je najavio da će u okviru konsultacija o Vijeću ministara sutra obaviti razgovor sa SNSD-om.Bevanda je dodao da, prema predviđenoj proceduri, nakon konsultacija sa SDS-om i SNSD-om, očekuje zvanično dostavljanje imena kandidata, nakon čega će Centralna izborna komisija i Agencija za istrage i zaštitu BiH izvršiti provjeru kandidata.

Nakon izvršene provjere, kandidati će obaviti razgovor sa nadležnom komisijom parlamenta BiH, a potom će njihova imena biti upućena u parlamentarnu proceduru. Bevanda očekuje da će sav posao biti završen za desetak dana.

Proteklih dana Bevanda je obavio konsultacije za sastav Vijeća ministara BiH sa liderima HDZ BiH, HDZ 1990, SDA i SDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA