Evropi ozbiljno preti "evrogedon"

Vodeća australijska prognozerska kompanija upozorila je da preti "evrogedon" - propast evropske finansijske strukture uz ogromna razaranja.

Evropi ozbiljno preti "evrogedon"
Sudbina evra je "ključna nepoznanica", pri čemu postoji mogućnost da jedna ili više članica napuste evrozonu ili budu primorane da izađu iz bloka zajedničke valute, što bi izazvalo izuzetno veliki pritisak na finansijske institucije, ukazano je u izveštaju.

Evropska centralna banka je za sada, izgleda, u stanju da spreči previranje na tržištu zbog suverene dužničke krize u evrozoni, ali je taj region osuđen na recesiju, dok budžetska kresanja umanjuju nade u veći rast američke ekonomije, a kineska i indijska privreda usporavaju.

Kako predviđaju, preti uništenje poput onog u filmu "Armagedon", u kojem bi banke doživele kolaps, a svetska ekonomija potonula u novo previranje, što bi moglo da označi kraj ekspanzije ekonomija koje se oslanjaju na rudarstvo.

Mada je samo "marginalno" verovatnije da će dugom opterećena evrozona uspeti da se ispetlja iz fiskalnih nedaća, u kvartalnom izveštaju uticajne australijske prognozerske kompanije "Deloit-Ekses ekonomiks" o izgledima ekonomske aktivnosti upozoreno je da postoje realne šanse za nastanak ekonomske krize i propast banaka, prenela je agencija AFP.

"Možda to u 2012. neće biti tako traumatično kao što je bilo 2008-09. (tokom finansijske krize), ali će ponovo postojati šansa da globalni odgovor na bilo kakvu novu krizu ni ovog puta ne bude korenit jer su vlade sada previše zabrinute zbog dugova i deficita, dok su mnoge centalne banke već skresale svoje kamatne stope na rekordne minimume", navedeno je u australijskom izveštaju.

"Deloit-Ekses" je ponovo upozorio protiv oslanjanja na Kinu kao "spasioca", ukazavši da je budžetska pozicija tog azijskog džina nestabilnija nego što se čini, dok su inflacija i cene nekretnina , mada su u slabljenju, i dalje relativno visoke.

"Ako bi evrozona imala tešku 2012, kineski rast bi mogao biti više pogođen nego što jebio prošli put", upozoreno je u izveštaju i dodato da "takva kombinacija znači da bi australijski uspeh mogao biti okončan".

Tražnja uglja i rude gvožđa bi opala, što bi potisnulo cene i izvoznu zaradu i verovatno umanjilo poverenje u australijsku privredu, nanelo udarac zapošljavanju i povećalo budžetski deficit.

Australija je bila jedina razvijena ekonomija koja je izbegla recesiju tokom poslednjeg globalnog finansijskog slabljenja, zahvaljujući azijskoj tražnji njenih obilnih prirodnih bogatstava, pretrpevši samo blago slabljenje i ostvarivši brz oporavak.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA