Prvo zasedanje Skupštine u Egiptu

Konstitutivna sednica Narodne Skupštine Egipta počela minutom ćutanja za žrtve Revolucije. Većinu u donjem domu parlamenta ima Muslimansko bratstvo.

Prvo zasedanje Skupštine u Egiptu

Poslanici Narodne Skupštine, izabrani na prvim slobodnim izborima posle ostavke predsednika Hosnija Mubaraka, okupili su se na konstitutivnoj sednici. Ona je održana samo tri dana posle objavljivanja konačnih rezultata izbora, koji su se od 28. novembra 2011. godine odvijali u tri faze.

Prema običaju, prvim zasedanjem je predsedavao najstariji poslanik, Mahmud al-Saka (81 godinu), član Novog Vafda, najstarije stranke u Egiptu. Sednica Narodne Skupštine je počela minutom ćutanja za sve žrtve pale u vreme 18 dana Revolucije i posle, od kada je upravu u Egiptu preuzela vojska.

Većinu u donjem domu Skupštine ima Partija slobode i pravde (PSP), bliska Muslimanskom bratstvu, koja je dobila 43% mesta u parlamentarnom domu egipatskog naroda. PSP je već ranije za predsednika Skupštine predložila generalnog sekretara PSP-a Saada el-Katatnija.

Prvi dan zasedanja protekao je mahom u proceduralnim poslovima, od verifikacije mandata, preko uspostavljanja poslovnika o radu, do nominacije za predsednika Skupštine. Ipak, zasedanje je iskorišćeno i da se odmere snage s vojnom huntom koja je upravu nad Egiptom preuzela 11. februara 2011. godine, odmah po ostavci predsednika Hosnija Mubaraka.

Vrhovni savet Oružanih snaga ima pravo da u Narodnu Skupštinu imenuje 10 svojih poslanika. Verifikacija njihovih mandata je trenutak za ispipavanje pulsa odnosa VSOS-a prema civilnoj upravi, i obrnuto - civila prema vojsci.

S druge strane, već na prvom zasedanju se u kuloarima zdanja u Kairu razgovaralo o mogućim koalicijama, jer PS nema apsolutnu većinu u Skupštini. Naravno, najveća obaveza ostaje prema građanima Egipta, koji već danima ulice Kaira i drugih gradova zaposedaju u očkivanju proslave godišnjice Revolucije, koja je Hosnija Mubaraka naterala da posle 30 godina ode s vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA