EU uvele naftni embargo, Teheran zatvara moreuz

Evropska unija i zvanično je danas usvojila naftni embargo protiv Irana i donela odluku o zamrzavanju imovine Iranske centralne banke, a Teheran je odgovorio da sada imaju pravo da definitivno zatvore Moreuz Hormuz.

EU uvele naftni embargo, Teheran zatvara moreuz
Diplomate su navele da mere, koje su usvojile 27 država članica EU u Briselu, uključuju embargo koji odmah stupa na snagu i odnosi se na nove ugovore za sirovu naftu i naftne derivate, dok će ranije sklopljeni ugovori važiti do jula ove godine, prenela je agencija AP.

U EU je, takođe, odlučeno da se zamrznu novčana sredstva Iranske centralne banke u inostranstvu i da te mere imaju za cilj da se izvrši pritisak na Iran da pristane na pregovore i obeshrabri Teheran u daljem finansiranju nuklearnih aktivnosti.

Sankcije su deo dvostrukog koloseka prema Iranu - jačanje sankcija ima za cilj obeshrabrivanje daljih težnji Irana za proizvodnjom sopstvenog nuklearnog oružja i u isto vreme isticanje spremnosti međunarodne zajednice za pregovore sa Teheranom, saopštili su u Briselu.

Visoki predstavnik iranskog parlamenta izjavio je da će Islamska Republika zatvoriti ulazna vrata u Persijski zaliv, ukoliko nove sankcije blokiraju izvoz iranske nafte i ponovio pretnje koje su iranski zvaničnici dali pre mesec dana o zatvaranju Moreuza Hormuz, javila je iranska agencije Fars.

"Ako se dogodi bilo kakav prekid u vezi s prodajom iranske nafte, Moreuz Hormuz će definitivno biti zatvoren", izjavio je Mohamed Kosari zamenik predsednika Odbora iranskog parlamenta za spoljne poslove i nacionalnu bezbednost, prenela je agencija Rojters.

Iran je ranije, u više navrata, upozorio da će blokirati uski i strateški veoma važan Moreuz Hormuz kojim ide transport petine svetske sirove nafte, ukoliko sankcije budu uticale na prodaju njihove nafte u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA