Big Ben se nakrivio a zgrada Parlamenta tone u rijeku Temzu

Čuveni londonski "Big Ben" se nakrivio dok pojedini britanski mediji upozoravaju da zgrada Parlamenta u Londonu tone u rijeku Temzu.

Big Ben se nakrivio a zgrada Parlamenta tone u rijeku Temzu

Komisija Predstavničkog doma, koja je zadužena za održavanje kompleksa iz 19. vijeka, treba da uskoro održi sastanak.

Mediji navode da bi komisija mogla da razmatra geodetski izvještaj u kojem bi se mogla nalaziti preporuka za poslanike da se isele radi popravki čiji bi troškovi mogli dostići i milijardu funti dok "Dejli telegraf" ističe da postoji prijedlog o mogućoj prodaju ruskim ili kineskim firmama za oko 500 miliona funti.

Međutim, zvaničnik komisije rekao je da ne postoji sličan izvještaj i da se članovi sastaju radi uspostavljanja grupe radi opšte dugoročne obnove zgrade.

Kula sa satom visoka 96 metara, u koju je smješteno zvono po imenu "Big Ben" nagnula se oko 46 centimetara u lijevu stranu.

Građevinski stručnjak, koji je radio na krivom tornju u Pizi u Italiji i višespratnoj podzemnoj garaži ispod parlamenta u centraslnom dijelu Londona, profesor Džon Barlend sa londonskog kraljevskog koledža, smatra da nema razloga za brigu i da će trebati da prođe 10 000 godina da "Big Ben" svojim naginjanjem dosegne "zabrinjavajuću tačku"

.Profesor Barlend, takođe smatra da podzemni radovi na metrou "Džubili" devedesetih godina prošlog vijeka nisu izazvalo dramatično pomjeranje dok zvaničnik komisije ističe da je nagib "Big Bena" možda postojao od same izgradnje 1859. godine.

"Nagib, koji je primjetan golom oku, postoji već godinama. Kada sam započeo rad na parkingu bilo je očigledno da je `Big Ben` naget. Vjerovarno se to desilo u ranim fazama jer nema primjetnih pukotina. Izgrađen je prije mnogo godina i svaka zgrada se vremenom pomalo nagne", rekao je profesor Barlend.

On je, takođe odbacio i zabrinutost, koja je iznijeta u medijima, da parlament tone u Temzu, dok je zvaničnik komisije negirao da su se zidovi oko palate slegli što je uzrokovalo naginjanje "Big Bena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA