Oštrije kazne za monstrume pred poslanicima do kraja godine

  • BiH
  • 14. Oct 2019.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša najavio je da bi kaznena politika za najbrutalnije izvršena krivična djela učinjena protiv djece, žena i starih poput nedavnog ubistva devetnaestogodišnje Lane Bijedić u Ljubuškom uskoro mogla biti pooštrena.

Oštrije kazne za monstrume pred poslanicima do kraja godine

Grubeša je potvrdio i da je formirao radnu grupu sastavljenu od stručnjaka u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona BiH radi pooštravanja kazni za monstruozna krivična djela. Iz Republike Srpske mu poručuju da je inicijativa dobra, ali da je u Srpskoj odavno formirana radna grupa sa tim zadatkom.

Pomoćnik ministra pravde RS Slobodan Zec objašnjava za "Glas Srpske" da se u Srpskoj uveliko radi na izmjenama Krivičnog zakonika i da bi do kraja ove godine nacrt mogao da se nađe u parlamentarnoj proceduri.

- Ta radna grupa o kojoj govori ministar Grubeša formirana je za izmjene Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku BiH, a krivična djela učinjena protiv djece, žena i starih o kojima govori u isključivoj su nadležnosti entiteta i nisu tretirana KZ-om BiH. Mi smo već početkom ove godine formirali radnu grupu od predstavnika pravosudne i akademske zajednice koja radi na izmjenama našeg KZ-a - objašnjava Zec.

Prema njegovim riječima, već su kreirana određena rješenja kada je riječ o krivičnim djelima učinjenim protiv djece i polnog integriteta, a nacrt izmjena KZ RS i ZKP-a mogao bi do kraja godine da se nađe pred poslanicima.

- Republika Srpska prati trendove iz regiona kada je u pitanju pooštravanje krivičnog zakonodavstva i korak smo ispred svih u BiH. Grubešina preporuka je dobra za kolege u FBiH za koje se nadamo da će krenuti našim stopama i pooštriti kaznene mjere za krivična djela o kojima govori ministar pravde BiH - kaže Zec.

Banjalučki advokat Aleksandar Jokić podržava pooštravanje zakonodavstva kada je riječ o izvršiocima najmonstruoznijih krivičnih djela, ističući da posljednju riječ svakako treba dati struka.

- Kada se radi o krivičnim djelima protiv polnog integriteta u koja spadaju silovanje i obljuba nad nemoćnim licem, KZ predviđa da se u slučaju da nastupi smrt usljed izvršenja tih krivičnih djela izriče kazna zatvora od najmanje deset godina. Ali kada je riječ o krivičnim djelima seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, KZ kaže da će se onaj ko izvrši obljubu ili s njom izjednačenu polnu radnju sa djetetom mlađim od petnaest godina kazniti kaznom od dvije do deset godina, a ako je nastupila smrt djeteta, kaznom od najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora - objašnjava Jokić.

Prema tome, nastavlja on, ako se želi dodatno pooštriti kaznena politika, onda je moguće samo povećati kaznu dugotrajnog zatvora sa sadašnjih 45 na recimo 50 ili više godina ili uvesti kaznu doživotnog zatvora.

- O tome bi ipak trebalo sprovesti ozbiljnu stručnu raspravu i sučeliti argumente za i protiv - kaže Jokić.

On dodaje da su kod nas na sreću rijetki slučajevi monstruoznih djela, ali da se, nažalost, za krivična djela protiv polnog integriteta rijetko izriču maksimalne propisane kazne.

Sudovi

Ministar pravde BiH Josip Grubeša precizirao je da su krivična djela učinjena protiv djece, žena i starih u nadležnosti entitetskih sudova.

- Nadamo se da će predstavnici entitetskih ministarstava pravde prihvatiti inicijativu i svojim ministrima predložiti pooštravanje kaznene politike za ta krivična djela - rekao je Grubeša.

On je dodao da se griješilo jer su sudovi obično donosili presude koje su bile bliže zakonskom minimumu, nego zakonskom maksimumu i pozvao sudije da budu hrabrije prilikom izricanja kazni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    10°C
  • 08:00

    12°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI