Ljeto iza nas je bilo pakleno: Izmjerene rekordne temperature u čak 29 zemalja

Ljeto koje je iza nas imalo je nekoliko rekorda kada je u pitanju temperatura. Naime, čak dva toplotna vala pogodila su Evropu, a na čak 396 lokacija zabilježene su rekordno visoke temperature.

REGION I SVIJET

Takođe, rekordi u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji su prekoračeni, a istraživanja su pokazala da je ova godina bila najtoplija i za Sjedinjene Američke Države.

Tako je na sjevernoj polulopti čak 1.200 puta izmjerena rekordna temperatura između 1. maja i 30. avgusta, a novi su rekordi postavljeni u čak 29 zemalja.

Vodeći naučnik s Berkli Earth Institutea Robert Roud rekao je za BBC News da se "u nekim mjestima u Evropi temperature mjere već više od 150 godina, ali na mnogima od njih živa u termometrima nikad nije bila tako visoko".

- Kako se zemlja sve jače zagrijava, vremenske stanice sve češće bilježe rekorde. U posljednjih nekoliko godina tako je njih pet posto imalo rekordno visoke temperature - rekao je Roud.

Temperature u svijetu u posljednjih 250 godina povisile su se za 1,5 stepeni i za 0,9 stepeni u posljednjih 50 godina.

Otkako se temperature bilježe, četiri najtoplije godine bile su od 2015., s tim da je 2016. bila najtoplija, a jul 2019. najtopliji mjesec ikad, prenosi Avaz.