Savjet EU bez dogovora o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji

Savjet EU nije danas dao zeleno svjetlo za otvaranje odnosno razdvajanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Savjet EU bez dogovora o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji

Ovo pitanje sada je na dnevnom redu lidera EU, koji se 17. i 18. oktobra sastaju u Briselu.

Posle cjelodnevne rasprave evropski ministri nisu uspjeli da dođu do konsenzusa oko otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

"Ovo nije trenutak slave za EU. Nije bilo moguće doći do dogovora i to treći put za 16 mjeseci iako većina zemlja članica podržava preporuke Evropske komisije", izjavio je komesar za pristupne pregovore Johanes Han.

Han je najavio da će se ovo pitanje sada rješavati na nivou lidera EU koji se 17 i 18. oktobra sastaju u Briselu.

"Nadam se da će lideri na Evropskom savjetu donijeti političke odluke koje će omogućiti da se potvrdi kredibilitet politike proširenja na Zapadnom Balkanu", kaže Han.

On je upozorio EU da su druge svjetske sile više posvećene i ambiciozne kada je u pitanju uloga u regionu koji je, prema Hanovim riječima, EU dvorište.

Zemlje članice EU nisu uspjele da postignu ni dogovor oko razdvajanja početka pregovora kako bi Skoplje eventualno dobilo "zeleno svjetlo" bez obzira na veća uslovljavanja koja i dalje postoje kada je sljedeći korak integracija Albanije u pitanju.

Diplomatski izvori kažu da je Francuska i dalje ostala pri stavu da nije vrijeme da se nastavi sa pristupanjem EU prije nego što se cijeli proces reformiše. Istovremeno, francuski predstavnici su naglasili da jedino predsjednik Emanuel Makron ima ovlašćenje da promijeni takav pristup i da pristanak za mogući početak pristupnih pregovora samo sa Skopljem.

Njemačka je već podržala otvaranje pristupnih pregovora sa ove države Zapadnog Balkana dok su Holanđani i dalje imali zamjerke prvenstveno na račun ispunjnosti uslova od strane Tirane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA