Velika očekivanja od zakona o električnoj energiji

Zakon o električnoj energiji koji je u proceduri usvajanja u Republici Srpskoj obezbijediće za krajnjeg potrošača veću sigurnost u snabdijevanju i mogućnost odabira snabdjevača električnom energijom, izjavio je danas pomoćnik ministra u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac.

Velika očekivanja od zakona o električnoj energiji

"Za proizvođače električne energije zakon će značiti mogućnost da se pojave na otvorenom tržištu i prodaju struju po većoj cijeni, na berzama električne energije, omogučiće veću profitabilnost i veću mogućnost za dalje investranje u samim proizvodnim preduzećima", rekao je Baštinac na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o električnoj energiji koja je održana u Bijeljini.

On je istakao da donošenjem ovog zakona Republika Srpska samo staje u rang sa ostalim zemljama u okruženju i EU.

Baštinac je naveo da je donošenje ovog zakona do kraja godine u skladu sa ugovorom i obavezama prema Energetskoj zajednici za jugoistočnu Evropu i put ka liberalizaciji tržišta električne energije u Republici Srpskoj.

Jedan od učesnika javne rasprave vršilac dužnosti direktora preduzeća "Elektro-Bijeljina" Vaso Arsenović rekao je novinarima da će ovaj zakon u osnovi zaista da uredi tržište energije na području Republike Srpske.

"Imaćemo tačno definisano razdvajanje proizvođača, distributera i snabdjevača električnom energijom, gdje će po tržišnim principima, kao što je praksa u cijeloj Evropi, funkcionisati i tržište energije Republike Srpske", naveo je Arsenović.

"Najvažnije je da će se jasno znati koji su poslovi distributera, a koji snabdjevača električnom energijom i formiraće se određeni pul proizvođača koji će po realnim tržišnim principima snabdijevati sve potrošače u Republici Srpskoj", ocijenio je on.

Arsenović je naveo primjer Hvatske gdje je otvaranje tržišta omogućilo da kupci imaju i nižu cijenu električne energije.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o električnoj energiji 27. septembra i u toku je javna rasprava o ovom zakonu kako bi bile obavljene najšire konsultacije zainteresovanih organa i organizacija, naučnih i stručnih institucija.

Javna rasprava održana je u prostorijama Područne privredne komore Bijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    11°C
  • 02:00

    6°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

179 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 16:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI