Čeka se adekvatna lokacija za smještaj migranata

  • BiH
  • 18. Oct 2019.

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu već duže traži od lokalnih vlasti da obezbijede adekvatnu lokaciju na kojoj bi bio izgrađen novi prihvatni centar za smještaj migranta na području Unsko-sanskog kantona.

Čeka se adekvatna lokacija za smještaj migranata

"Nažalost, lokacije koje su do sada predlagane, predstavnici EU su ocijenili neprihvatljivim i odbili da ih finansiraju, navodeći kao razlog uslove na terenu ili da su u privatnom vlasništvu", saopšteno je iz resornog ministarstva.

U ovom ministarstvu očekuju da će što prije biti ponuđena adekvatna lokacija, nakon čega će sa partnerskim organizacijama izvršiti potrebnu koordinaciju i osigurati smještaj u novom prihvatnom centru za lica koje se nalaze u kampu Vučjak, ali i sve novopridošle migrante na ovo područje.

U saopštenju je navedeno da je prije zime planirana izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolini Sarajeva, kako bi područje Unsko-sanskog kantona bilo dodatno rasterećeno od pritiska migranata.

"Istovremeno, opredjeljenje institucija BiH je jačanje zaštite istočne granice, da bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata. Takođe, BiH ne želi da postane stjecište migranta, čiji je krajnji cilj odlazak u zemlje EU", ističu u Ministarstvu.

UN u BiH i Delegacija EU u BiH pozvali su sve nivoe vlasti da se hitno suoče sa izazovom koji za BiH predstavljaju migranti, te istakli da moraju biti pojačani napori i preuzeta odgovornost.

Oni su izrazili zabrinutost nakon prebacivanja migranata i tražilaca azila na područje Vučjaka i osudili prisilni transfer stotina migranata u improvizovano sklonište Vučjak, koji sprovodi policija Unsko-sanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA