Sedam odsto zasijanih usjeva više nego prethodne jeseni

U Semberiji će ove jeseni, poštujući sjetvenu strukturu i pravila plodoreda, biti zasijano oko sedam odsto, odnosno, oko 1085 hektara više nego u odnosu na prethodnu godinu.

Sedam odsto zasijanih usjeva više nego prethodne jeseni

Iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu ističu da je u planu da se tokom jesenje sjetve na 16.800 hektara, koji čine 33 odsto semberskih obradivih površina, zasiju strna žita i uljana repica.

Nakon branja kukuruza, sunčani dani Miholjskog ljeta pogoduju poljoprivrednicima da pripreme sjetvu strnih žita, prije svega pšenice i ječma.

- Tokom prošle jeseni vremenske prilike bile su loše i sjetva je obavljena na znatno manjim površinama, nego što je to uobičajeno za ovaj kraj. Pored klime, poljoprivrednicima je otkupna cijena pšenice takođe bitan faktor u izboru kulture za sjetvu - naglasio je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Mladen Savić, dodajući da je za sjetvu pšenice neophodno obezbijediti 3.000 tona sjemena, oko 8.500 tona vještačkog đubriva i oko 2.600 tona dizel goriva.

Pored sjetve pšenice na 13.130 hektara, u semberskoj ravnici ječam će biti zasijan na 2.800 hektara, tritikal na 225, uljana repica na 480, zob na 30 i krmno bilje na 100 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA