Egipćani obilježili godišnjicu ustanka

Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se danas na Trgu Tahrir, u Kairu, i ostalim egipatskim gradovima, godinu dana poslije početka ustanka kojim je svrgnut predsjednik Hosni Mubarak.

Egipćani obilježili godišnjicu ustanka

Godinu dana kasnije, Egipćani su optimisti, ali su podijeljeni na pristalice aktivista koji zahtijevaju brz prenos vlasti sa vojske na civilne organe i pristalice islamista koji slave ubjedljivu pobjedu na parlamentarnim izborima.

Јedna grupa lica mlađe dobi na Tahriru je uzvikivala "Dole vojna uprava!" i "Revolucija do pobjede, revolucija na svim egipatskim ulicama".

Demonstranti ne vjeruju vojnom savjetu, koji je preuzeo vlastu zemlji 11. februara prošle godine, kada je Mubarak svrgnut sa predsjedničkog položaja.

Savjetom rukovodi feldmaršal Mohamed Husein Tantavi, koji je 20 godina obavljao funkciju ministra odbrane u Mubarakovoj administraciji.

Vojska je obećala da će predati vlast poslije predsjednikih izbora u junu. Na drugoj strani Tahrira okupile su se pristalice organizacije Muslimanska braća i ostalih islamističkih grupa, koji slave izbornu pobjedu.

"Veoma sam srećan povodom ove godišnjice. Ovo nismo mogli ni da sanjamo. Revolucija je potvrđena izborom parlamenta", izjavio je Kaled Mohamed (41), član Muslimanske braće, čije je političko krilo Stranka slobode i pravde osvojila najviše mandata na prvim slobodnim izborima u posljednjih nekoliko decenija.

Pojedini liberalni aktivisti strahuju da će Bratstvo i ostali islamisti u saradnji sa armijom učvrstiti svoju vladavinu i političke pozicije korištenjem mehanizama starog sistema. Islamisti odbacuju mogućnost takve saradnje sa vojskom.

SAD, blizak saveznik Egipta tokom Mubarakove vladavine, pohvalile su ove sedmice "nekoliko istorijskih prekratnica u tranziciji ka demokratiji", uključujući sazivanje novog parlamenta.

Egipatski aktivisti ukazuju na porast broja vojnih suđenja civilima i nasilje nad demonstrantima, što tumače kao autokratiju sličnu onoj kakva je postojala tokom Mubarakove vladavine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA