Oktobar 2019. bio najtopliji ikada

Oktobar ove godine bio je najtopliji oktobar ikad registrovan na planeti, saopštila je danas evropska služba Kopernikus o klimatskim promjenama, navodeći da se radi o petom uzastopnom mjesecu kada je toplotni rekord ili oboren ili mu se temperatura približila.

REGION I SVIJET

Oktobar 2019. godine bio je 0,63 stepena Celzijusova iznad prosječne temperature referentnog perioda 1981-2000, čime je neznatno oboren rekord iz oktobra 2015. za 0,01 stepen Celzijusov, ali je bio 1,2 stepena Celzijusova iznad temperature u predindustrijskom periodu.

"To je peti uzastopni mjesec u kome se registruje rekordno visoka temperatura ili temperatura koja je vrlo blizu rekordne", naveo je Kopernikus.

Jun 2019. godine bio je najtopliji jun ikada registrovan, a juli je dostigao apsolutni rekord najtoplijeg mjeseca ikad registrovanog.

Avgust 2019. je bio drugi po toploti za mjesec avgust, a septembar je bio na prvom mjestu.

Četiri posljednje godine bile su najtoplije ikada registrovane na planeti, i već je u avgustu Svjetska meteorološka organizacija procijenila da će 2019. biti među pet najtoplijih godina, što odgovara predviđanjima naučnika o uticaju klimatskih promjena, navodi Frans pres.