Novi vid komunikacije Srpske sa nivoom BiH: Poslanici direktno pišu Savjetu ministar

  • BiH
  • 08. Nov 2019.

Ministre u Savjetu ministara BiH dočekaće na sjednici, koja je zakazana za utorak, na desetine poslaničkih pitanja, a jedno od njih uputio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković (PDP), što do sada nije bila uobičajena praksa.

Novi vid komunikacije Srpske sa nivoom BiH: Poslanici direktno pišu Savjetu ministar

Pitanja ministrima na nivou BiH uglavnom šalju poslanici i delegati iz Parlamenta BiH, a upućeni ističu da su se mahom narodni poslanici iz Republike Srpske, kada su trebali podatke iz Savjeta ministara, obraćali svojim stranačkim kolegama u Parlamentu BiH, koji su, zatim, ta pitanja slali nadležnima u Savjetu.

U Poslovniku o radu Narodne skupštine RS piše da poslanik ima pravo i dužnost da pokreće inicijative, daje prijedloge i postavlja pitanja, te da bude obaviješten o pitanjima čije mu je poznavanje potrebno za obavljanja dužnosti. Ne piše da se ne može direktno obratiti Savjetu ministara.

Stanivuković je za "Glas Srpske" potvrdio da je direktno poslao pitanje u Savjet, odnosno Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, o dobijenom novcu za uklanjanje otpada zbog piralena na području Banjaluke.

- Međunarodne institucije dale su BiH prije četiri godine novac za uklanjanje otpada. Srpska je dobila sredstva u vrijednosti da se očisti 100 tona otpada, koliko i FBiH. Srpska je prijavila devet, a FBiH 92 tone, a sada moramo plaćati čišćenje. Pitanje sam poslao direktno, kao poslanik. Republika Srpska je dio BiH i sve institucije treba da budu raspoložive. Svaki ministar je dužan da odgovori svakom građaninu - rekao je Stanivuković i dodao da se neće ustručavati da ponovo uputi pitanje tom nivou vlasti kada mu te informacije zatrebaju u radu.

Slično razmišlja i prvi čovjek SNSD-a u parlamentu Srpske Igor Žunić.

- Nije praksa, ali podržavam svaki oblik komunikacije. Nedavno sam i sam razmišljao da postavim pitanja Savjetu ministara u tehničkom mandatu i ta neka razmišljanja ću najvjerovatnije iznijeti na sjednici Kluba SNSD-a - rekao je Žunić za "Glas Srpske".

Na dnevnom redu sjednice ministara na nivou BiH je ukupno 67 prijedloga odgovora na pitanja, od kojih je gotovo 90 odsto stiglo od poslanika iz Parlamenta BiH Saše Magazinovića, Damira Arnauta i Aide Baručije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA