Besplatni mamografski pregledi u prevenciji karcinoma dojke

Dom zdravlja Bijeljina danas je na gradskom trgu organizovao besplatne mamografske preglede u saradnji sa Udruženjem žena oboljelih od karcinoma dojke "Gea"

Besplatni mamografski pregledi u prevenciji karcinoma dojke

Direktor Doma zdravlja Duško Milovanović rekao je novinarima da broj oboljelih od karcinoma dojke na ovom području stagnira i da nema alarmantnih podataka, te ukazao na značaj prevencije.

"Za sva najčešće zastupljena maligna oboljenja prevencija je od izuzetnog značaja za rano otkrivanje bolesti jer u najvećem broju slučajeva rano otkrivanje vodi ka izlječenju", naveo je Milovanović.

On je podsjetio da Dom zdravlja Bijeljina godišnje organizuje šest do osam akcija besplatnih pregleda sa pokretnim mamografom kako bi svim ženama omogućili lakši pristup do procedure snimanja.

Milovanović je dodao da radiološka služba Doma zdravlja ima najsavremeniji digitalni mamograf i da se pregledi za osigurana lica obavljaju na teret Fonda zdravstvenog osiguranja.

Đuja Pejić, koja 18 godina bije životnu bitku protiv karcinoma dojke, poručila je ženama da i nakon ove bolesti ima života, navodeći da ona danas ima porodicu, dvije kćerke, redovan posao i aktivna je u udruženju "Gea" koje pruža podršku oboljelima.

"Bolest ne treba kriti, s njom se treba hrabro suočiti i možemo pobijediti", rekla je Pejićeva.

Ona je istakla da je "Gea" za 15 godina djelovanja uspjela da znatno podigne svijest žena o značaju preventivnih pregleda na karcinom dojke, te okuplja više od 300 žena koje su prošle ili tek prolaze borbu protiv karcinoma dojke.

Mobilnim mamografom danas će biti pregledano više od 20 žena, koliki je tehnički kapacitet za jedan dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA