Toplo vrijeme idealno za širenje virusa: Na udaru najviše djeca

Skok temperature i neuobičajeno toplo vrijeme za ovaj period godine pogoduju brzom širenju virusa, zbog čeka je dupliran broj prehlada i prepune čekaonice u domovima zdravlja.

REGION I SVIJET

Vremenske oscilacije, kada iz hladnog ulazimo u toplo vrijeme, stvaraju pogodno tle za razvoj povećanog broja respiratornih infekcija i širenju virusa, zbog čega ljekari savjetuju poseban oprez, naročito najmlađima.

Povišena temperatura, malaksalost i kašalj najčešći su simptomi kod djece, dok se kod starijih bilježe i nagle promene krvnog pritiska usljed vremenskih prilika sa kakvim se susrećemo ovih dana.

Da se broj prehlađene djece duplirao zbog neprimjereno toplih dana za ovo doba godine i virusa koja se kod mališana brzo prenose, potvrdila je doktorka Biserka Šutaković, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Zemun".

- Tačno je da se znatno povećao broj djece koji se javljaju zbog akutno-respiratornih infekcija. Ogromne su gužve, sigurno je da ovako promjenjivo vrijeme dosta nepovoljno utiče na zdravlje, ali i kontak među djecom zbog čega se šire virusi - kaže zaBlic dr Šutaković u dodaje da do sada nije bilo prijave gripa ove sezone.

Šta pomaže

Ona navodi da je osnovni savjet roditeljima da svojoj djeci pruže raznovrsnu ishranu, vitamine i dosta tečnosti.

- Uglavnom ne pripisujemo antibiotike djeci, već pokušavamo da djelujemo sa takozvanom simptomatskom terapijom, lijekovima i sirupima za iškašljavanje, skidanjem povišene temperature sa dosta tečnosti, da se ishrana obogati vitaminima. Ono što uvijek ponavljam neophodno je mirovanje, dakle trebalo bi dijete da odleži da ne ide u školu, jer se onda infekcija širi i produžava se oporavak - jasna je doktorka.

Kako je rekla, pređašnje iskustvo pokazalo je da borbu sa virusima i prehladom vodimo čitav novembar i decembar, a onda se pred Novu godinu, odlaskom đaka na raspust, osjeti značajnije smanjen broj javljanja u domove zdravlja.

- U principu gužve u domovima zdravlja su osjetno manje kada djeca odu na rasput. Mala pauza i od tek nedjelju dana kada djeca ne idu u školu svakako da utiče da se virusi ne šire u tolikoj mjeri. Sigurno je da ćemo u narednom periodu imati više posla, samo da ne zakačimo grip - kaže doktorka Šutaković i apeluje na roditelje da bi prehlađena djeca trebalo da izbjegavaju ne samo odlazak u školu, već i bilo kakve druge skupove i druženja.

Prema riječima doktora Igora Dimitrijeva, specijaliste interne medicine u Domu zdravlja Palilula, trenutno najviše ima norovirusa koji napada stomak, rotavirusa koji najčešće napada bebe, djecu i starije i adenovirusa koji napada disajne i organe za varenje.

Građani se, naveo je Dimitrijev, najčešće javljaju zbog infekcije gornjih i donjih disajnih organa, stomačnog gripa i hipertenzije, odnosno povišenog krvnog pritiska.

- Često se javljaju zbog povišene tjelesne temperature, kašlja, malaksalosti, osjećaja umora, infekcije disajnih organa. U posljednje dvije nedjelje građani se dosta javljaju zbog naglog skoka i pada krvnog pritiska čemu, vjerovatno, pogoduju i ove nagle promjene temperature koje se dešavaju svakodnevno, kao i promjene atmosferskog pritiska - pojasnio je Dimitrijev, koji je i zamjenik direktora u Domu zdravlja Palilula.

Građanima je savjetovao da vode računa o načinu ishrane, odnosno da prirodnim putem pokušaju da pojačaju imuni sistem, kao i da popiju lijek ukoliko dođe do povišene tjelesne temperature.

- Ukoliko imaju simptome stomačnog virusa, savjetuje se da uzmu lijekove iz grupe antiemetika, odnosno lijekova protiv mučnine i povraćanja, zatim da konzumiraju lakšu hranu, vode računa o dovoljnom unosu tečnosti i elektrolita i da se, ukoliko simptomi traju više od četiri, pet dana, obavezno jave svom ljekaru u matičnom domu zdravlja - zaključio je Dimitrijev.