U igri gušenja u Francuskoj umrlo 60 školaraca za dve godine

Više od šezdesetoro dece umrlo je u Francuskoj od posledica "igre gušanja" u poslednje dve godine, prenela je francuska novinska agencija AFP.

U igri gušenja u Francuskoj umrlo 60 školaraca za dve godine

Potencijalno smrtonosna igra koja se bazira na davljenju tj. prekidu krvotoka ka mozgu, koja je potresla javnost zbog tragičnih posledica koje je ostavila širom Evrope i Sjedinjenim Američkim Državama, popularna je i među francuskim školarcima razlitičitih uzrasta.

Istraživanje agencije "Ipsos" sprovedeno nad 1.012 deca uzrasta od šest do 15 godina na zahtev Udruženja roditelja, pokazuje da se ova opasna igra praktikuje najčešće za vreme školskog odmora.

Studija je takodje pokazala da je svako deseto dete već probalo neki oblik ove igre: 63 odsto je probalo igru zaustavljanja daha, a 52 odsto igru gušenja.

Udruženje roditelja izdalo je saopštenje da su rezultati studije šokanti i da je 82 odsto dece još u nižim razredima osnovne škole čulo za tu vrstu igre i to uglavnom (njih 72 odsto) od svojih drugova, koji tu igru smatraju zabavnom.

Svaki četvrti učenik (njih 26 odsto) je bio očevidac te igre. Deca postaju svesna prave opasnosti tek kad prisustvuju nekoj od takvih scena.

- Jedan od naših drugova tom prilikom je pao niz stepenice, i doživeo epileptičan napad, grčeći se i drhteći čitavim telom. Bilo je strašno, ličio je na mobilni telefon koji vibrira- seća se jedan srednjoškolac.

Kroz ovu igru žele da se dokažu posebno deca koja nisu prihvaćena među svojim vršnjacima.

- Takvima se postavlja ultimatut tipa: "Ukoliko želiš da te prihvatimo izdrži bez daha dva, tri ili pet minuta", što je nedopustivo- podvlači se u studiji.

Dosadašnja tragična brojka nije i konačna, jer posledice ostanka mozga bez kiseonika mogu biti kobne i dovesti do raznih vrsti poremećaja, kao što je gubitak koncentracije, poremećaj u pamćenju, bolivi u glavi i mnogi drugi, navedeno je, takodje, u studiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA