U planu nova usluga, ali nema novca: U Centru sa socijalni rad nezadovoljni budžetom

Nacrtom rebalansa budžeta za 2019. i Nacrtom budžeta za 2020. godinu Grada Bijeljina, Centar za socijalni rad raspolagaće u idućoj godini sa 5.250.000 maraka.

U planu nova usluga, ali nema novca: U Centru sa socijalni rad nezadovoljni budžetom

Iako je budžet povećan za skoro 600.000 KM, to, tvrde u ovoj ustanovi, nije dovoljno.

Iz godine u godinu povećavaju se broj socijalno-ugroženih i potrebe korisnika. Upozoravaju i da je u Dnevnom centru za djecu sa posebnim potrebama, koji bi sa radom trebalo da počne iduće godine, neophodno zaposliti 7 novih radnika, što će dodatno povećati troškove rada.Od resornog ministarstva čeka se saglasnost za otvaranje Dnevnog centra za djecu s posebnim potrebama.

U zavisnosti od potreba i broja djece i neophodnog kadra odrediće se da li će ovaj centar raditi u jednoj ili dvije smjene. Iako se o ovom projektu godinama govori, Nacrtom budžeta za 2020. nisu planirana dovoljna sredstva za rad ovog Centra niti za plate novozaposlenih.

Direktor Centra za socijalni rad Milorad Sofrenić kaže da ova ustanova u postojećem kadru nema stručno obrazovanih radnika za ovu oblast.

- To je za nas potpuno novi posao. Nemamo specijalne vaspitače, defektologe, logopede, medicinsko osoblje. Nismo nikada ni imali. A da bismo dobili dozvolu za rad moramo ih zaposliti. Ministarstvo jasno traži strukturu zaposlenih po tim zanimanjima, a mi nemamo sredstva za njihove plate. Pa kako ćemo imati taj Centar i kako će on raditi - pita Sofrenić.Opremanje Dnevnog centra završeno je prošle godine, a njegov početak rada vezuje se i za dobijanje upotrebne dozvole novoizgrađene zgrade Centra za socijalni rad, što se uskoro očekuje.

U opremanje ovog centra, zahvaljujući saradnji sa UNDP, i Udruženje za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju "Nada" je uložilo oko 30.000 maraka.

Predsjednik ovog Udruženja Ranko Rankić pojašnjava da će djeca u ovom centru biti pod stručnim nadzorom, te da će se organizovati edukativne, pedagoške, psihološke, radno kreativne, okupacione radionice.

Roditelji djece s posebnim potrebama, međutim, smatraju da se teškoće moraju prevazići, a njihovoj djeci omogućiti kvalitetna njega. Otac dječaka koji ima problema sa sluhom, Mile Perić, smatra da bi otvaranje Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama bilo od velike koristi i djeci i roditeljima.

- Da se ta djeca obrazuju, zaposle i tako postanu samostalne osobe, a ne da zavise od nas, roditelja. Zato im trebaju stručnjaci koji će raditi s njima. To mogu imati jedino u ovom Centru - kaže Perić.

"Sredstva će biti obezbijeđena"

Načelnik Odjeljenja za finansije Grada Bijeljina Slavko Bašić tvrdi da će sredstva biti obezbijeđena kada Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama počne da radi.

- Visinu tih sredstava i sa kojih grantova ćemo ih preraspodijeliti odredićemo kada bude trebalo - rekao je Bašić.

U Gradskoj upravi Bijeljina navode i da su jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je donijela odluke o proširenim pravima, kao što su pravo na ogrijev, udžbenike, isplata jednokratnih pomoći. Sve ovo se finansira iz budžeta grada što predstavlja pozitivan primjer, jer zakon, kažu, nije propisao da lokalna zajednica mora dati sredstva za ta prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA