Bijeljina: Gasifikacija stiže na proljeće

Bijeljina će, pored Zvornika, biti jedini grad u Republici Srpskoj koji će uskoro imati gas. Iz Srbijagasa, preduzeća koje je većinski vlasnik preduzeća Bijeljina-gas, najavljuju da će gas biti dopremljen do grada do kraja godine, a da će sa novom građevinskom sezonom početi i priključivanje prvih korisnika.

BIJELJINA

Ako lokalna zajednica bude pokazala dobru volju da investira u modernizaciju gradske toplane, biće značajno smanjeno i aerozagađenje.

Završeni su građevinski radovi na izgradnji gasovoda od Šepka do Bijeljine i nakon tehničkog prijema koji je u toku biće stvoreni svi uslovi za nesmetano snabdijevanje gasom drugog po veličini grada u Srpskoj. Priključenje prvih korisnika očekuje se na proljeće do kada će biti definisana i cijena gasa, kao i cijena priključenja.

Miloš Stevanović,savjetnik generalnog direktora Srbijagasa, ističe da cijenu gasa određuje Regulatorna agencija za energetiku u Trebinju koja treba da da svoj stav vezano i za cijenu gasa i za cijenu priključka.

- Mi ćemo raditi svim snagama da ta cijena bude razumna istav je Srbijagasa i Bijeljinagasa da ponudimo građanima plaćanje na rate - istakao je Stevanović.

Gasifikacija grada trebalo bi da smanji zagađenje vazduha kažu građani. Vjeruju da će, ako cijena bude prihvatljiva, i u svojim domaćinstvima prihvatiti novi energent.

Osim individualnih ložišta, jedan od najvećih zagađivača je gradska toplana koja za grijanje koristi ugalj. Stevanović ističe da su sa gradskom upravom razgovarali da se gradska toplana prebaci na gasovod.

-To je projekat promjene tehničko-tehnološkog tipa u kojiće grad Bijeljina uložiti skoro milion evra čime ćemo značajno redukovati zagađenost u gradu - dodaje Stevanović.

U izgradnju gasovoda dužine 20 kilometara i sekundarne mreže ukupne dužine 320 kilometara do sada je uloženo više od 30 miliona evra. Gasovod ima dovoljan kapacitet za dalju distribuciju gasa prema zapadnom dijelu Srpske.