Semberska sela se bude: Besplatni fitnes treninzi za žene u Vršanima

Kada se pomenu sportske aktivnosti u selima, prva asocijacija je fudbal. Međutim, zahvaljujući entuzijazmu dr Jelene Simić, od aprila ove godine, žene iz nekoliko semberskih sela imaju besplatne treninge fitnesa u prostorijama Doma kulture u Vršanima.

Semberska sela se bude: Besplatni fitnes treninzi za žene u Vršanima

Kao neko ko je rekreativno u sportu već dugi niz godina, Jelena je kroz rad sa pacijentima kao doktor porodične medicine, došla na ideju da ovakvo nešto pokrene.

-Već dugi niz godina trčim. Prve trkačke korake napravila sam još kao student i to na stadionu "Sutjeska" u Foči. Počelo sam da bih napravila predah od napornog učenja, a to je preraslo u ljubav prema trčanju koja traje i trajaće dok god me noge budu nosile. Ideja da pokrenem neki oblik grupnog treniranja tinjala je u meni par godina, ali zbog obaveza na poslu i oko specijalističkog staža trebalo je neko vrijeme da se i sprovede u dijelo.

I kako su najbolje stvari u životu slučajne i spontane, tako je i ova ideja realizovana kada je u toku razgovora u obližnjem kozmetičkom salonu pomenula da bi organizovala fitnes treninge.

-Kako to već biva u ženskom svijetu, vijest se brzo raširila i ubrzo smo se organizovale. Treninzi su dva puta sedmično po sat vremena. Moram biti iskrena da sam i sama bila poprilično iznenađena voljom ovih djevojaka, majki, baka da redovno dolaze na treninge. Posebno me fasciniralo što su to žene koje u toku dana završe sve svoje obaveze koje imaju u domaćinstvu i potom pune elana odrade trening kao profi instruktorke fitnesa.

Vremenom su postale i dobre prijateljice i kuju planove i za neke trkačke izazove, koje još ne žele da otkriju.

-Nadam se da će ova naša priča podstaći i druge žene. One koje su blizu da nam se pridruže, a neke druge, samostalno da se organizuju i da se bave nekim vidom fizičke aktivnosti, shodno svojim ličnim afinitetima. Meni je jako važno da svojim primjerom i stilom života pokažem šta su zdrave navike, dodaje Jelena.

Jedna od djevojaka koja se među prvima pridružila treninzima, a sada ih i drži kada dr Simić nema vremena, je Dajana Stevanović.

-Prilično smo udaljeni od grada, finsijski je teško odvojiti toliko novca za put i plaćanje treninga. Doktorka Jelena je kroz svoj posao upoznavala žene sa tom idejom, a očekivanja su bila prevaziđena. Svi su jedva čekali da treninzi počnu, a naročito su svi bili oduševljeni činjenicom sto će biti besplatni.

Dr Simić je vodila treninge nekoliko mjeseci, a onda je započeto nastavila Dajana, koja je u sportu cijelog života, a odnedavno je i polumaratonka. Na treninzima je svake sedmice 20ak žena punih volje i elana.

- Moram da kažem da su to sve žene starosti od 25 do 65 godina koje se nikada nisu bavile sportom, žive na selu, obavljaju sve poslove kod kuće. Često volim da kažem kada pričam sa nekim na tu temu, da meni te žene izgledaju kao da žive za ta dva dana u sedmici i ta dva sata treninga. One su toliko pozitivne i srećne i toliko se raduju svakoj novoj vježbi kada ih iznenadim na treningu. Baš se vidi koliko im znači trening i koliko ih ispunjava, iako često dođu slomljene i iscrpljene od obaveza koje su imale u toku dana.

Trenutno je aktivna jedna grupa koja trenira u Vršanima svakog ponedeljka u četvrtka od 20,00h. To su žene iz Dragaljevca, Vršana, Novog, Magojevića, Brezovog Polja.

Iako su ovakva organizovanja žena na selu prava rijetkost, do sada nije bilo negativnih komentara okoline.

Ove žene, osim vremena koje izdvoje za treninge, izborile su se i protiv predrasuda, da je rekretaivno bavljenje sportom u selu rezervisano samo za mušakrce i fudbal.

Rijetka istraživanja nevladinih organizacija o životu žena u ruralnim područjima pokazuju da one skoro da nemaju društveni život, osim odlaska na proslave ili daće, a organizovano besplatno bavljenje sportom do sada za njih, bar u Semberiji, nije postojalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA