Kiša poplavila kamp na Vučjaku, vjetar uništio šatore

  • BiH
  • 18. Nov 2019.

Jaka kiša ovog vikenda poplavila je prihvatni kamp na Vučjaku nadomak Bihaća, u kojem je olujni vjetar uništio ili oštetio više šatora, te tako dodatno otežao izuzetno teške uslove u kojima migranti borave.

Kiša poplavila kamp na Vučjaku, vjetar uništio šatore

"Nemamo dovoljno šatora niti materijala kako bismo ih popravili. Stanje na Vučjaku je sve gore, svuda uokolo je blato i kaljuga, a temperature su sve niže. Šatori, naravno, nemaju nikakvo zagrijavanje niti mi imamo energenata da ih grijemo. Očekujemo konačno reakciju nadležnih institucija kako bi se riješio problem ovih ljudi. Ukoliko se to ne desi, sve je moguće", kazao je Husein Kličić, predsjednik Crvenog krsta USK.

Pomoć za migrante koji su smješteni na Vučjaku je više nego potrebna, jer su pad temperature i kišovito vrijeme učinili njihove uslove života neizdrživim i prijeti humanitarna katastrofa ukoliko se za njih ubrzo ne pronađe adekvatna lokacija gdje će moći boraviti. Zatvaranje kampa u nekoliko navrata tražili su predstavnici međunarodne zajednice, ali su kantonalne i gradske vlasti to odbile pravdajući to time da ne postoji druga lokacija za smještaj migranata koji dolaze na ove prostore.

U međuvremenu, nevladina organizacija "Fenix" iz Sanskog Mosta pokrenula je akciju prikupljanja humanitarne pomoći za migrante koji borave u Vučjaku i za svega nekoliko dana sakupljene su velike količine prehrambenih artikala, odjeće, obuće i higijenskih potrepština.

"Akcija je prevazišla naša očekivanja i građani su se odazvali u zaista velikom broju. Imali smo dosta poziva i interesenata iz inostranstva, tako da nam je u ovome trenutku najveći problem kako organizovati prevoz do Bihaća", kazala je Adisa Hotić, direktorica ove organizacije.

Sudbina migranata na Vučjaku, ali i onih koji trenutno borave u prihvatnim centrima "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši, krajnje je neizvjesna, jer su istekli ugovori o boravku ilegalnih stranih državljana u tim objektima. Njihovi vlasnici su rekli kako će poštovati odluku Operativne grupe za migrantsku krizu USK i da neće produžiti ugovore čiji je rok važenja već istekao. Iako je proteklog petka najavljena policijska blokada "Bire" i "Mirala", od toga se odustalo radi pritiska međunarodne zajednice.

Zbog eskalacije migrantske krize u USK, posjetu za danas najavila je visoka delegacije Evropske komisije iz Brisela koja bi trebalo da se sastane s predstavnicima kantonalnih i gradskih vlasti i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH. Prema sadašnjim procjenama, na prostoru Unsko-sanskog kantona boravi oko 5.200 migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA