Bijeljinac jedini spasilac na vodi i pod vodom u zimskim uslovima

Miroslav Benović - ronilac, pripadnik Civilne zaštite i dugogodišnji predsjednik Ronilačkog kluba Nautilus iz Bijeljine, jedini je specijalizovani spasilac na vodi i pod vodom u zimskim uslovima.

Bijeljinac jedini spasilac na vodi i pod vodom u zimskim uslovima

Zahvaljujući ljubavi prema ronilačkom sportu i stalnom usavršavanju, posljednjih pet godina profesionalni je instruktor u sopstvenoj školi ronjenja u Crnoj Gori.

Moja ljubav prema vodi i podvornom svijetu nema granicu, kaže jedan od najpoznatijih bijeljinskih ronilaca Miroslav Benović. Profesionalno se bavi ronjenjem od ranih dvadesetih godina, kada je dobio i svoj prvi ronilački sertifikat.

- Čitavo moje djetinjstvo i odrastanje je bilo vezano za vodu, više me interesovao podvodni svijet nego svijet"iznad vode".Negdje 1997. godine bilo je organizovano polaganje ispita za prvu kategoriju, pa `98. druga, da bi to krunisao 2010. instruktorskim zvanjem koje sam stekao u Beogradu - rekao je Benović.

Svi sertifikati koje posjedujem moraju se nadograđivati, što je prilično skupo, a da bi zaradio novac otišao je u Crnu Goru - u Budvu, gdje već pet godina ima ronilačku školu.

Iskustva spasioca u poplavama u Semberiji bila su mu preporuka za specijalističku obuku Ministarstva za vanredne situacijeu Sankt Petergburgu.

- Počastvovan sam što sam prošao tu obuku, ali bih volio da je više naših ljudi otišlo da se upozna i doživi Rusiju. Kurs, koji je trajao sedam dana, obuhvatio je skakanje niz zgradu, spuštanje helikopterom, ronjenje pod ledom... Dakle, bili su uključenikonkretni zahtjevi koji ispunjavaju sve norme i standarde svjetskog spasavanja su bili uključeni - priča Benović.

Znanje koje je stekao u Sankt Peterburgu, prenio je svojim kolegama, članovima Ronilačkog kluba Nautilus i drugim roniocima, pripadnicima Civilne zaštite koji su spremni kad god zatreba da pomognu u bilo kakvim ronilačkim zadacima.

Miroslav se nada da će i njegov rodni grad uskoro dobiti zatvoreni bazen, kako bi se obučavali neki budući ronioci, spasioci, istruktori, ali i plivači i vaterpolisti. Јednako tako se nada da će u svojoj zemlji i svom gradu raditi instruktorski posao, koji je za njega, najprije ljubav pa onda profesija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    9°C
  • 08:00

    12°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

141 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI