Ukupno slučajeva
522 (+4)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Tramp odobrio ubistvo Sulejmanija prije sedam mjeseci

Američki predsjednik Donald Tramp odobrio je ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija prije sedam mjeseci nakon što što je Iran navodno pojačao agresiju koja je rezultirala smrću jednog Amerikanca, saopštila su petorica viših zvaničnika, prenosi Sky News.

REGION I SVIJET
FOTO: Tanjug/AP

Direktiva je uslijedila u junu, uz uslov da će Tramp dati konačan "potpis" za posebnu operaciju u kojoj će Sulejmani da bude ubijen.

Zvaničnici su naveli da je Sulejmani, lider Kuds snaga pri Revolucionarnoj gardi, planirao napade na Amerikace i da je morao da bude zaustavljen.

"Mnogobrojne opcije su predstavljene predsjedniku tokom vremena", rekao je jedan zvaničnik dodajući da je predsjednik prije "nekog vremena" ubistvo Sulejmanija stavio na listu potencijalnih odgovora na iransku agresiju.

Nakon što je Iran oborio američki dron u junu, Džon Bolton, tadašnji Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, pozvao ga je da potpiše dozvolu za ubistvo Sulejmanija.

Državni sekretar Majk Pompeo takođe je želio da Tramp da tu dozvolu. Ipak, on je to prvo odbio, govoreći da će dati dozvolu samo ukoliko Iran pređe crvenu liniju: ubije Amerikanca.

Ideja o ubistvu Sulejmanija se navodno javila još 2017. godine, dok je savjetnik za nacionalnu bezbjednost bio penzionisani general H.R. Mekmaster, a onda se ona održala i kada je na tu poziciju stigao Bolton.

Inače, Iran planira da tuži američkog predsjednika Donalda Trampa zbog ubistva komandanta elitne iranske jedinice Kuds generala Kasema Sulejmanija, saopštio je danas predsjednik iranskog Vrhovnog suda Ebrahim Raisi.