Lopare: Starica Јoka - majka tri poginula borca

Јoka Milovanović iz Lopara - majka tri poginula borca VRS jedan je od aktera dokumentarnog filma "Djeca" u produkciji RTRS-a. Obećanje kojoj je na projekciji filma dao predsjednik Milorad Dodik održano je i majka Јoka Milovanović stambeno je zbrinuta prije četiri godine.

Lopare: Starica Јoka - majka tri poginula borca

Kabinet predsjednika Republike Srpske finansirao je izgradnju kuće, a opština Lopare obezbijedila lokaciju i komunalnu infrastrukturu. Susret s tadašnjim predsjednikom Srpske, kaže, neće nikada zaboraviti.

- Dobila sam ikonu, ako se to smije pričati, Svetog Aaranđela, a ja sam njemu dala Đurđevdan - pričaЈoka Milovanović,majka tri poginula borca VRS.

Majka Јoka rođena je 1933. godina, priča nam o teškom životu na Majevici u mladosti i kasnije u braku. Od 90-tih godina neprestana tuga za poginulim sinovima. Vidno narušenog zdravlja blizu je desete decenije života. I pored svega, pokazuje neku posebnu snagu i bistrinu uma.

- Nije lako roditi desetoro djece , a eto ja sam rodila - kaže Јoka.

Do izgradnje nove kuće, živjela je u trošnom, neuslovnom domu bez vode, u kojem je othranila desetoro djece.

- Spremala sam ih u školu, prve knjige sam znala one prijošnje, one kasnije nisam znala, znala sam za bukvar - prisjeća se Јoka Milovanović.

Majku tri poginula borca VRS ovih dana zatekli smo u posjeti kod sestre Petre koja je mlađa dvije godine. Kod njih uvijek puna kuća rodbine, unučadi.

- Šest sestara i dva brata bila, nisam zapamtila braću - priča sestra Petra Sedlarević, a Јoka dodaje:

- Moja sestra, dođem obiđem je , sad ću preći u stan.

Na kraju nam je otkrila posljednju želju - zamolila je da joj se pomogne u vraćanju nekoliko dunuma šume, kako bi ih ostavila unucima. U vrijeme komunizma, priča nam, zamjena parcela obavljana je uz dva svjedoka, ali o tome nema pisanog traga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA