Vučić: Bez Srba neće biti promene Dejtona

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Dejtonski sporazum ne može da se mijenja mimo dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i da Srbija neće dati pristanak na promjenu "Dejtona", ali da svi mogu da razgovaraju, jer je svaki razgovor uvijek dobar.

Vučić: Bez Srba neće biti promene Dejtona

Vučić je tako odgovorio na pitanje u vezi sa razgovorom novoizabranog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića sa turskim predsjednikom Redzepom Tajipom Erdoganom, koji se, prema pisanju hrvatskog "Nacionala", odnosio na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je lekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju. Pozicija Srbije je da nema novih rešenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, a to znači da i Srbi moraju da budu pitani i da prihvate to. Bez Srba neće biti promene Dejtona - istakao je Vučić.

Poručio je da je Srbija za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

- Biće mnogo, mnogo teško da nas ubede u promene - podvukao je Vučić.

On je pojasnio da je jasno u kom smjeru bi išle te promjene Dejtona, odnosno da mnogi koji govore o promjeni misle da promjene treba da idu u smjeru u smanjejna kompetencija i prerogativa RS i stvaranje funkcionalne države u kojoj Republika Srpska kao entitet ne bi imala nadležnosti koje ima danas.

- Pozicija Srbije je jasna - svi mogu da razgovaraju sa svima, to je uvek dobro, ali da se Dejtonski sporazum suštinski menja - samo ako se saglase sva tri naroda, i Srbi. Srbija svoj pristanak na bilo kakvu promenu neće dati - poručio je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    9°C
  • 08:00

    12°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

141 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI