Tramp prijeti Evropi zbog Irana

Američka administracija zaprijetila je da će uvesti carinsku taksu od 20 odsto na uvoz automobila iz Evrope, ako Velika Britanija, Francuska i Njemačka zvanično ne optuže Iran za kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prenio je "Washinton Post" izjavu neimenovanog evropskog zvaničnika.

Tramp prijeti Evropi zbog Irana
FOTO: Leah Millis/Reuters

U tekstu se podsjeća da su te tri zemlje u utorakpokrenule mehanizamza rješavanje spora, koji bi mogao da dovede do zvanične optužbe protiv Teherana zakršenje uslova sporazumai do obnavljanja ukinutih sankcija Ujedinjenih nacija, prenosi "Sputnjik".

Iran je kritikovao taj potez, nazivajući ga strateškom greškom.

List navodi da nije jasno da li su prijetnje potrebne, s obzirom na to da su te tri države nedjeljama najavljivale da će pokrenuti mehanizam.

Iako je američki predsjednik Donald Tramp i ranijeupućivao prijetnjeuvođenjem carine na uvoz automobila iz Evrope, njegova namjera je bila da obezbijedi bolje uslove za Vašington u američko-evropskim trgovinskim odnosima, a ne da mijenja evropsku spoljnu politiku, prenosi "Reuters".

Iran je postepeno počeo da smanjuje poštovanje odredbi nuklearnog sporazuma nakon što se američki predsjednik Donald Tramp u decembru 2018. godine jednostrano povukao iz sporazuma iuveo nove sankcijeTeheranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

19°

  • 20:00

    18°C
  • 23:00

    15°C
  • 02:00

    10°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

106 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

313 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 16:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI