Komemoracija povodom smrti Nede Arnerić: Odlazak posljednje autentične filmske zvijezde

Porodica, prijatelji, kolege i poštovaoci oprostili su se danas od glumice Nede Arnerić na komemomoraciji povodom smrti dive jugoslovenskog i srpskog glumišta održanoj u Jugoslovenskoj kinoteci.

Komemoracija povodom smrti Nede Arnerić: Odlazak posljednje autentične filmske zvijezde

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić napomenuo je na početku komemoracije da su sklad unutrašnje i spoljašnje lepote, uz ogroman talenat i nježnost, najbolje opisivali Nedu Arnerić.

- Neverovatna skromnost i odsustvo preterane profesionalne ambicije sa kakvom se danas često susrećemo, Nedu su činili još većom - kazao je Pantelić. Dodao je da je slavna glumica u svijet pokretnih slika ušla mlada i ostvarila veliku karijeru.

- Njen životni put će inspirisati nastanak filma u kojem će ona izostati kao glumica, ali će istina nositi njeno ime - kazao je Pantelić i potom pročitao nekoliko telegrama koji su povodom smrti Nede Arnerić stigli u Jugoslovensku kinoteku.

Glumica Mira Banjac je napisala da nas je napustila i posljednja autentična zvezda našeg filma.

Reditelj Goran Paskaljević je u telegramu izrazio nevjericu da je Neda otišla zauvjek, a njegov kolega Lordan Zafranović napisao da su se za kratko vrijeme ugasile tri izvanredne zvijezde jugoslovenskog filma: Neda Arnerić, Dušica Žegarac i Milena Dravić.

- Sa njima se ugasila i duhovna Jugoslavija iz sretnih vremena, a Neda Arnerić je bila oličenje života i ljubavi - napisao je Zafranović.

Ivica Klemenc, bliski kolega i prijatelj Nede Arnerić sjećao se divnih momenata koje je proveo sa velikom glumicom.

- Bili smo na skijanju pre desetak dana i prepoznala je da u keks nisam stavio limun. Bila je uvek precizna i svom mužu i meni nije dopuštala da bacamo opuške u more na jedrenju. Govorila je da tako zagađujemo svet oko nas. Ne želim više da idem na skijanje bez Nede - kazao je Klemenc.

Glumica Elizabeta Đorevska kazala je da je Nedu upoznala prije 40 godina.- Bila sam tada nadobudna studentkinja glume, a ona skromna zvezda koja je već godinama snimala po Jugoslaviji i svetu. Teško će mi biti da prihvatim da više nikada nećemo deliti scenu i divno prijateljstvo. Neda je u svom glumačkom biću imala slobodu, radost, kreaciju. Na sceni se Neda pretvarala u cvet na suncu i kada bi se svetla pozornice ugasila taj cvet bi se zatvarao - kazala je Đorevska.Glumac Feđa Stojanović kaže da je igrao sa njom u Ateljeu 212.

- Pravo prijateljstvo sa nedom stekao sam pre četiri godine kada smo počeli da igramo rimejk predstave "Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo". Neda je bila profesionalna i dama sa velikim slovom D. Njen način ophođenja je bio toliko fin i uglađen da je potpuno odudarao od sredine u kojoj živimo. Bila je nesigurna u sebe i svoj talanat i činilo joj se da uvek mora ispočetka, a ostavila je iza sebe toliko toga - kazao je Stojanović.

Glumica Milica Zarić je napomenula da se sprijateljila sa Nedom Arnerić u radu na predstavi "Gvozdeni život" u Bogradskom dramskom pozorištu.- Igrale smo mamu i ćerku i od tada smo se i tako zvale. Neda je bila moja scenska mama. Bila je mudra, lafica, ortak, šmekerka, hrabra, krhka i snažna...a pre svega dobar prijatelj - kazala je Zarićeva.

Rediteljka Milica Kralj je istakla da za naših života nećemo sresti nikog ko je bio kao Neda Arnerić.

- Nedina karijera je impozantna, a ona se trudila da se svima predstavi što običnijom da bi njenim sagovornicima bilo lakše. Neda je svojim obrazovanjem i i talentom mogla lako da postidi svakog čoveka, a ona se trudila da se ljudima predstavi što blesavijom i naivnijom da bi drugima bilo lakše - kazala je Kralj.

Komemoraciji povodom smrti Nede Arnerić, osim njene porodice, prisustvovali su i reditelji Srđan Karanović i Slobodan Šijan, dramaturg Božo Koprivica, glumica Anica Dobra....

Urna sa posmrtnim ostacima glumice biće položena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, a ispraćaj za kremaciju je u subotu, 18. januara na Novom groblju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA