Ukupno slučajeva
518 (+4)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

U ovoj godini Muzej Semberije obilježava pola vijeka rada

Muzej Semberije nastaviće ove godine iskopavanja na lokalitetu Muharine kod Poljoprivrednog dobra Novo Selo, gdje je 2018. pronađen muški skelet star 2.500 godina, kao i jedan ženski iz srednjeg vijeka, rekao je Srni direktor Muzeja Momčilo Koprivica.

BIJELJINA

"Prva faza ovog istraživačkog posla koji je započela austrijska organizacija `Orea` je završena, a posao na drugoj fazi trebalo bi da bude nastavljen u ovoj godini jer se u prošloj, iz objektivnih razloga, nisu stekli uslovi za to", kaže Koprivica.

On podsjeća da je tada u dvije grobnice, od kojih je jedna stara više od 2.500 godina, pronađen muški skelet.

"U drugoj grobnici pronađen je ženski skelet iz srednjeg vijeka, a šta će pokazati novo iskopavanje koje bi trebalo da bude na nekoliko stotina metara od ovog u Novom Selu, ostaje da se vidi", rekao je Koprivica.

On navodi da je Muzej Semberije - najstarija bijeljinska ustanova kulture završio sve zacrtane planske aktivnosti u prošloj godini.

Koprivica je naglasio da u ovoj godini Muzej obilježava jubilej - pola vijeka rada, te da će, u skladu s tim, tokom godine biti organizovano niz aktivnosti.

Muzej Semberije se finansira iz gradskog budžeta sa 240.000 KM godišnje, ali, prema riječima Koprivice, ova ustanova godišnje aplicira različitim projektima i prema Savjetu ministara, te nekim međunarodnim i domaćim organizacijama.

U 2019. godini Muzej Semberije je priredio 12 tematskih izložbi, te učestvovao u organizovanju Pantelinskih svečanosti i manifestacijnj "Višnjićevi dani".