Nakon požara i poplava Australija se suočava s još jednom opasnošću

Nesreće koje su pogodile narod u Australiji uznemirile su čitav svijet, a kako stvari stoje, sada im prijeti još jedna pošast.

REGION I SVIJET

Australija se već suočila s ekstremnim požarima i gradom ove godine, piše CNN. Sada stručnjaci upozoravaju ljude da se paze smrtonosnih pauka, jer su se stvorili savršeni uslovi u kojima bi oni mogli opstati.

Vlažni šumski predjeli istočne Australije postaju prirodno okruženje za nekoliko vrsta pauka poznatih po svom vrlo toksičnom otrovu koji brzo djeluje. Među njima je i sidnejski pauk dupljaš (Atrax robustus).

U srijedu je iz australskog Parka reptila, koji je smješten u Somersbyju, u saveznoj državi New South Wales, rečeno da je aktivnost pauka pojačana posljednjih dana.

"Zbog nedavne kiše i vrelih dana kakvi su sada, očekujemo da će se ovi pauci početi kretati svuda okolo", kaže glasnogovornik parka Daniel Rumsey.

"Sidnejski dupljaši su potencijalno jedni od najopasnijih na svijetu kada je u pitanju djelovanje njihovog otrova i zato ih moramo tretirati veoma ozbiljno", dodaje Rumsey.

Australiju su opustošili najgori požari viđeni posljednjih desetljeća, najmanje 28 ljudi je poginulo ovom prilikom, a u New South Walesu štetu je pretrpjelo više od 3.000 domova.

Nekoliko oluja donijelo je osvježenje u pojedinim predjelima prošle sedmice, ali su bujne poplave stvorile nove rizike. Dijelovi jugoistočne Australije su pogođeni gradom veličine loptice za golf, dovoljno snažnim da razbije prozore na automobilima i povrijedi ptice. To se dogodilo manje od 24 sata nakon što su regiju pogodile velike pješčane oluje.

Warren Bailey, vlasnik firme za kontrolu štetočina u Sydneyju, rekao je da su ovi pauci obično aktivni ljeti, ali njihova sezona je počela kasnije ove godine, jer je vrijeme bilo veoma suvo proteklih nekoliko mjeseci.

"Njihov otrov je prilično toksičan i mogao bi ubiti nekoga. Ova vrsta pauka sada je izašla zbog kiša koje su padale i mogu ući ljudima u kuće kroz zemlju ili preko krovova", saopćava Bailey.