Zmije mogući izvor koronavirusa, tri kineska grada u izolaciji

Kineska kobra, vrsta otrovnice, mogla bi da bude originalni izvor novootkrivenog koronavirusa, tvrde naučnici. Svetska zdravstvena organizacija nastavlja zasedanje na kome bi trebalo da odluči da li epidemija tog virusa predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou. Tri kineska grada u izolaciji. Do sada je umrlo 25 osoba, a skoro 600 je zaraženo.

Zmije mogući izvor koronavirusa, tri kineska grada u izolaciji

Bolest je prvi put zabeležena krajem decembra 2019. godine u Vuhanu iz koga se velikom brzinom proširila najpre u Kini, a zatim i u mnogim drugim zemljama, uključujući SAD.

Prvi slučajevi koronavirusa zabeleženi su kod radnika ili kupaca na lokalnoj pijaci, gde se osim živog mesa, prodaju i životinje poput ptica, magaraca, ovaca, svinja, kamila, lisica, jazavaca, pacova, ježeva i gmizavaca, prenosi Si-En-En.

Naučnici smatraju da je virus prešao sa životinja na pijaci na čoveka, a tu teoriju zasnovali su na poređenju genetskih uzoraka koronavirusa sa svim poznatim koronavirusima, uz pomoć proteinskih kodova i otkrili da je proteinski kod najnovijeg virusa najsličniji koronavirusu od koga obolevaju zmije.

Zmije najčešće u divljini love slepe miševe, a prema izveštajima, zmije i to vrsta tajvanskih, odnosno kineskih kobri, prodavale su se na pijaci u Vuhanu.

Time se, kako se navodi, povećava mogućnost da je virus sa slepih miševa prešao na zmije, a zatim na ljude.

Ipak, i dalje je nepoznanica kao je virus mogao da se primi i kod hladnokrvnih i kod toplokrvnih bića.

Autori izveštaja i drugi istraživači moraju da provere poreklo virusa laboratorijskim eksperimentima, a prvo je potrebno da se delovi virusa iz zmija prouče.

Tajvanske zmije iz grupe kobri su veoma otrovna vrsta zmije, karakteristična za centralnu i južnu Kinu.

I Huangang i Ezhou u izolaciji

U pokušaju da zaustave širenje virusa, kineske vlasti su uvele privremenuzabranu javnog prevoza u gradu Vuhanu, koji ima 11 miliona stanovnika.

Stanovnicima Vuhana se savetuje da ne napuštaju grad, i to u trenutku kada milioni Kineza putuju kući pred lunarnu Novu godinu.

Slične mere uvedene su i u Huangangu, gradu koji ima šest miliona stanovnika, kao i milionskom Ezhou.

Virus se proširio i na druge delove Kine, a više slučajeva je zabeleženo u drugim zemljama, uključujući i SAD. Do sada je umrlo 25 osoba, a skoro 600 je zaraženo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA